Det er rigtigt, at der er sket et mindre fald i taksterne per universitetsstuderende. Men at der skulle være 18 procent færre midler til rådighed per studerende i år er helt forkert.
Det mener uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), som svarer på en påstand fra formanden for Danske Studerendes Fællesråd (DSF) om, at et det skyldes besparelser på uddannelsesområdet, at cirka hver fjerde ansøger til en videregående uddannelse er blevet afvist onsdag.
– Et fald på 18 procent er helt ude i hampen. Det kan jeg overhovedet ikke genkende. Den her regering har tvært imod begrænset markant det fald, vi overtog fra den tidligere regering.
Hun fortæller, at regeringen har afsat 250 millioner kroner årligt til at forhøje taksterne, og at den har samlet en milliard mere end i 2011 til at finansiere universitetsuddannelserne.
– Så der er kommet flere penge til med denne regering. At anklage regeringen for besparelser er simpelthen ikke rigtigt, siger Sofie Carsten Nielsen.
Hun siger, at faldet, der ér sket i taksterne, skyldes omprioriteringer foretaget under den tidligere regering. Men et fald på 18 procent, som DSF-formand Jakob Ruggaard påstår, at der er sket, drejer det sig ikke om, siger hun.
Samlet er der ikke sket en ændring i finansieringen af uddannelserne siger ministeren:
– Den er taxameterbaseret, og den følger antallet af studerende. Det finansierer vi krone for krone. Der er også over 183 uddannelser på universiteterne, hvor der stadig er masser af ledige pladser. Så jeg synes, det er mærkværdigt at sige, at det er økonomien, der sætter grænser.
Ruggaard siger, at Copenhagen Business School (CBS) tidligere har sagt, at den ikke øger optaget, fordi den ikke har råd.
– Hvis det er rigtigt, og det har jeg mine tvivl om, så er det meget ærgerligt. CBS har også nydt godt af takstforhøjelsen på humaniora og samfundsfag. Vi har sat flere penge af netop til de studier, som findes på deres fakulteter, siger hun.
/ritzau/