Argentina er på randen af konkurs, og risikerer at bankerotten indtræffer allerede onsdag. Men ifølge seniorstrateg i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, kan den stadig undgås på et par forskellige måder.
– Der skal enten ske det, at Argentina betaler de 1,5 milliard dollar, som det har i gæld til en lille gruppe investorer. Eller også skal landet have endnu en udskydelse. Efter sigende forhandler parterne stadigvæk, siger han.
Argentinas kurs mod konkurs stammer tilbage fra 2002, hvor landet gik statsbankerot. Størstedelen af landets investorer gik med til lægge gælden om, mens en lille gruppe af dem ville have fuld betaling.
De sidste 12 år har Argentina prøvet at genforhandle gælden for at komme ud af konkursen, og i den tid har de ifølge Ib Fredslund Madsen ikke haft adgang til de internationale kapitalmarkeder.
Argentina har fundet penge til at betale de investorer, som har den omlagte gæld. Men landet vil ikke betale den gruppe, som vil have alle pengene igen.
Det drejer sig om cirka halvanden milliard dollar, omkring otte milliarder kroner.
Til Argentinas uheld underkastede landet sig amerikansk lovgivning, da det udstedte obligationerne. Den Amerikanske højesteret har dømt, at Argentina ikke må betale nogle og ikke andre investorer, og derfor er betalingen til investorerne med den omlagte gæld bremset.
Hvis Argentina ikke betaler alle investorerne inden deadline torsdag morgen klokken seks, har det misligholdt sine låneforpligtigelser, og så går landet bankerot. Med mindre landet altså får endnu en udsættelse. Seniorstrategen forventer, at flere muligheder bliver forhandlet netop nu.
Hvis landet ender med at gå statsbankerot, går en ny omlægning af gælden i gang.
– Så kører det maskineri, og så længe det kører, er der ingen, der vil røre ved Argentina, siger han og forudser, at det vil bide Argentina hårdt økonomisk.
– Den argentinske økonomi vil blive benhårdt ramt af det her. Det er allerede høj inflation, og Argentina kan se frem til negativ vækst i år for første gang siden 2002, siger Fredslund Madsen.
/ritzau/