Prisstigning på lejligheder er på vej mod fartgrænsen


    De danske ejerlejligheder tog endnu et prishop i maj, hvor salgspriserne ifølge Danmarks Statistik voksede med 1,6 procent på landsplan. Prisen på ejerlejligheder steg i månederne marts-maj 8,6 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

    – Ser vi på udviklingen på årsbasis, så forsætter ejerlejlighederne med at buldre derudad, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit, i en kommentar til boligpriserne.

    – Disse landstal dækker dog over store geografiske forskelle, hvor det hovedsageligt er boligejerne i de større byer, som har oplevet stigende priser, siger hun.

    Ifølge Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann er prisen for ejerligheder siden starten af 2012 steget med 25,3 procent. Det betyder, at en lejlighed, der kostede en million kroner ved indgangen til 2012 i dag er blevet lidt mere end 250.000 kroner dyrere.

    – Hvad lejlighedsmarkedet angår, kan man endda tale om, at priserne nu er steget så meget, at der er grund til at finde den første bekymrede mine frem, siger Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

    For selvom det var forventet, at priserne ville rette sig op efter de massive fald i perioden 2006-2012, stiger priserne nu så hurtigt, at det ifølge boligøkonomen kan få “grimme følgevirkninger”.

    Risikoen er, at nye boligkøbere sætter sig for dyrt, lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

    – Det gælder ikke mindst ved de nuværende lave renteniveauer, hvor det ikke koster ret meget mere at låne lidt ekstra. Og det er farligt. For det er netop, når renten er lav, at risikoen for, at den stiger, er størst, siger hun.

    I Danske Bank ser man det umiddelbart som positivt, at ejerlighederne bliver dyrere, for det kan være med til at sætte gang i privatforbruget, og det er nødvendigt, hvis der for alvor skal komme gang i dansk økonomi.

    Men der alligevel grund til at være på vagt, hvis udviklingen fortsætter i samme tempo, lyder det.

    – Der har længe været diskussion om, hvorvidt ejerlejlighedsmarkedet befinder sig i en boble eller ej. Det er efter vores vurdering ikke tilfældet, men det er klart, at så høje prisstigninger ikke er holdbare i længden, siger analytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en kommentar.

    Priserne på huse steg også i maj, omend i et mere adstadigt tempo. Fra april til maj steg priserne på enfamiliehuse med 0,2 procent på landsplan, oplyser Danmarks Statistik.

    /ritzau/