Norge har i øjeblikket ingen planer om at skære i sin økonomiske bistand til palæstinenserne, men såfremt man sammen med Israel ikke nærmer sig en tostatsløsning, kan det få konsekvenser for støtten.
Det siger udenrigsminister Børge Brende fra partiet Høyre.
– Over tid er det en betingelse for norsk bistand til Palæstina, at der er en konstruktiv fredsproces i gang. Hvis ikke må vi se nærmere på støtten, siger han til avisen Dagens Næringsliv.
Siden Oslo-aftalen blev underskrevet i 1993, har Norge hvert år øget sin bistand til de besatte palæstinensiske områder.
I løbet af de 20 år, som er gået, har organisationer og palæstinensiske selvstyremyndigheder modtaget i alt 8,7 milliarder norske kroner. Det svarer til 7,8 milliarder danske kroner. Hertil skal lægges 2,4 milliarder norske kroner til palæstinensiske flygtninge via FN-systemet.
Den norske udenrigsminister har deltaget i samtaler med en række statsledere i Qatar og Egypten, hvor der arbejdes på at få Israel og Hamas til at acceptere en våbenhvile.
Børge Brende understreger, at Norge ikke er på vej til at ændre i støtten til palæstinenserne, men det er afgørende, at fredsforhandlingerne bliver genoptaget.
Norge har formandskabet i donororganisationen for palæstinenserne, AHLC, og Børge Brende planlægger at invitere medlemslandene til en konference i Norge i september.
– Men det forudsætter, at en våbenhvile er på plads. Den bør indeholde klare forpligtelser om at genoptage fredssamtalerne, som strandede i foråret, siger udenrigsministeren.
Han beskriver den aktuelle situation i Gazastriben som “uacceptabel”.
/ritzau/NTB