Danskere var kristne længe før Harald Blåtand


    Det er en udbredt opfattelse, at de første kristne samfund i Danmark holdt til ved Jelling, hvor Harald Blåtand omkring år 965 lod runerne riste og erklærede danerne for kristne.

    Like localeyes.dk på Facebook

    Men nye analyser af fund af kristne grave fra en udgravning ved Ribe Domkirke fastslår, at der både var kristne i Danmark mange år inden Harald Blåtands påberåbelse, og at antallet af kristne samtidig har været væsentligt højere end hidtil antaget. Det skriver Kristeligt Dagblad.

    Arkæolog Morten Søvsø, der er leder af udgravningen og museumsinspektør på Sydvestjyske Museer, kalder fundene i gravene for en “afgørende opdagelse”.

    Nye analyser af prøverne fra Ribe, der netop er kommet tilbage fra laboratoriet, daterer fundene til omkring 800-tallet. De stadfæster dermed arkæologernes formodning om, at der har været tale om en kristen minoritet i Danmark langt tidligere, end man indtil nu har troet.

    – Vi kan se, at der ligger mindst 2000-3000 personer begravet, hvilket betyder, at der har været tale om en kristen gruppering omkring 100 år før Harald Blåtand. Det betyder, at denne kristne minoritet har været i stand til at leve fredeligt side om side med de hedenske vikinger i den periode, siger Morten Søvsø til Kristeligt Dagblad.

    Med udgravningerne i Ribe, der fandt sted mellem 2008 og 2012, har man desuden fundet frem til ny viden om den kirke, der engang lå dér, hvor Ribe Domkirke befinder sig i dag.

    Det er den kirke, som den tyske kristne missionær Ansgar, også kaldet Nordens Apostel, i 855 fik tilladelse til at rejse af kong Horik II. Det, at kirken har eksisteret igennem en mangeårig periode, tyder på, at dens eksistens har været accepteret af de hedenske vikinger.

    /ritzau/