Ferien er i gang for mange danskere med tiltrængt tid med familien eller sjov i gode venners lag. Men mange har ingen at dele friheden med og frygter sommerferien.
Én ud af fem danskere føler sig ofte eller meget ofte ensomme i forbindelse med ferier eller højtider. Det viser en undersøgelse blandt 3000 danskere fra Psykiatrifonden.
Mænd føler sig oftere end kvinder alene i ferierne, og næsten dobbelt så mange danskere over 60 år savner selskab i forhold til de unge i 20’erne.
– Hos nogle kan ensomhed i ferien hænge sammen med, at de generelt er ensomme, har ringe netværk, eller en fysisk eller psykisk lidelse, der gør det svært at handle sig ud af tilstanden, siger Ditte Charles, psykolog i Psykiatrifonden.
Facebook og andre medier er blot med til at udstille de spændende planer, som mange andre lægger for ferien.
– I det daglige har mange jo uanset familieforhold et netværk via arbejde og omgangskreds. Men i ferierne udstilles det mere, hvis man ikke har nogen at lægge planer med, siger hun.
Undersøgelsen viser også, at ensomhed er et stort tabu. Syv ud af 10 af de ensomme mænd har aldrig fortalt et andet menneske, at de er ensomme. Det samme gælder halvdelen af kvinderne.
– Der er en flovhed forbundet med ensomhed, som kan virke handlingslammende. Derfor er det første skridt at få gjort op med tabuet, siger Ditte Charles.
Ældresagen har netop svoret ensomheden kamp til stregen med en stor kampagne i samarbejde med myndigheder og andre organisationer. Målet er at halvere antallet af ensomme frem mod 2020. Alene blandt ældre over 65 år føler 65.000 sig ofte eller altid ensomme.
Projektet skydes i gang med en stor konference 11. september. Målet er blandt andet at mobilisere flere frivillige, som kan hjælpe ensomme med at blive trukket ud af isolationen.
/ritzau/