Tyrkiet afviser egne borgere strandet i Danmark


    Tyrkiet vil ikke udstede pas til en gruppe unge tyrkiske statsborgere, som er strandet i Danmark, efter at de har fået afslag på familiesammenføring og nu opholder sig ulovligt i Danmark, skriver Politiken.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Det viser et notat, som Justitsministeriet har sendt til Folketinget. Konsekvensen er, at gruppen af unge tyrkere ikke kan sendes tilbage til Tyrkiet.

    “Rigspolitiet har oplyst, at det ikke har været muligt at få den tyrkiske ambassade til at medvirke til at udstede rejselegitimation til de pågældende eller forlænge rejselegitimation”, skriver Justitsministeriet i notatet.

    Tyrkiet underskrev i december 2013 en tilbagetagelsesaftale med EU, som også vil gøre det muligt for Danmark at indgå en tilsvarende aftale.

    Aftalen er imidlertid ikke blevet ratificeret af Tyrkiet endnu, og det er ifølge Justitsministeriet ikke til at sige, hvornår Tyrkiet kan forventes at ratificere aftalen.

    Peter Starup, lektor i udlændingeret ved Syddansk Universitet, betegner sagen som meget usædvanlig.

    – Såfremt Tyrkiet forhaler processen med hjemsendelse, efter at de danske myndigheder har truffet en afgørelse, er det en meget problematisk situation. Derved pådutter Tyrkiet jo Danmark sine egne statsborgere og blander sig i danske indenrigsforhold, siger Peter Starup til Politiken.

    Gruppen består af børn og unge, hvis forældre bor i Danmark. De er typisk kommet hertil på et turistvisum og har siden fået afslag på familiesammenføring. Hvor mange, de er, vil Rigspolitiet ikke oplyse til Politiken.

    Justitsminister Karen Hækkerup (S) skriver til Folketinget, at Rigspolitiet “kontinuerligt” retter henvendelse til den tyrkiske ambassade for at få udstedt rejselegitimation til de unge tyrkere.

    Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, undrer sig imidlertid over, at regeringen ikke har rejst sagen over for Tyrkiet på politisk niveau.

    – Jeg har regeringen mistænkt for at synes, at det er i orden. Helle Thorning-Schmidt kunne have bragt sagen op, da den tyrkiske præsident var på besøg for nogle måneder siden, siger Karsten Lauritzen til Politiken.

    Justitsminister Karen Hækkerup skriver i en e-mail til Politiken:

    “Justitsministeriet er meget opmærksomt på dette spørgsmål, og derfor er Justitsministeriet og Rigspolitiet allerede i dialog med de tyrkiske myndigheder for at få håndteret problemstillingen ad diplomatisk vej”.

    /ritzau/