Udrejser til Syrien skaber politisk bekymring


    Når unge rejser ud for at deltage i konflikten i Syrien, ringer alarmklokkerne, fordi de unge risikerer at ende på et alvorligt sidespor.

    Sådan lyder det fra retsordfører Trine Bramsen (S), som peger på vurderingerne i en Syrien-analyse fra Center for Terroranalyse (CTA), der hører under Politiets Efterretningstjeneste.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    I analysen vurderes det blandt andet, at mere end 100 personer er udrejst fra Danmark til Syrien, hvoraf mindst 15 er blevet dræbt. Når så mange unge tager af sted, er der grund til bekymring, mener Trine Bramsen.

    – Der er også grund til ekstra bekymring med den udvikling, vi ser i Irak, og som peger på, at endnu flere kan risikere at blive opslugt af ekstremistiske miljøer, siger hun.

    – Derfor har vi også meget stor fokus på det her problem. Vi har blandt andet fokus på, hvordan man overvåger dem, der tager af sted, og hvordan vi får retsforfulgt dem, når de kommer hjem, fortsætter ordføreren.

    Ifølge CTA kan antallet af udrejser fra Danmark til Syrien stige på grund af fremgangen i Irak for den militante organisation Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten) kombineret med en intensiveret og brutal propaganda.

    Derfor har regeringen en prioritet om forebyggelse, forklarer Trine Bramsen.

    – Vi ved, at det gør en forskel, når man sætter tidligt ind, er i dialog med familier og på den måde modvirker, at de unge tager af sted, siger hun.

    Efter sommer kommer regeringen ifølge Trine Bramsen både med en kortlægning af de ekstremistiske miljøer, men også med en række nye initiativer, der blandt andet fokuserer på online-rekruttering.

    – Vi ved, at det er gennem de sociale medier, at mange af de unge både bliver motiveret til at tage af sted, og hvor de også oplever at få anerkendelse for, at de er taget af sted, siger Trine Bramsen.

    – Der er ikke tvivl om, at der en nogen steder, hvor vi kan sætte målrettet ind, og vi har stor fokus på at gøre det og har som sagt også initiativer på vej, tilføjer hun.

    Også uden for regeringen ønsker man at komme problemet i møde. I en sms til Ritzau skriver De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, at han “opfordrer regeringen til at gøre alt, hvad der er muligt for at forebygge og forhindre rejserne”.

    /ritzau/