Skuffende: SF om politiets manglende fremdrift i svindelsager


    Skuffende, alvorligt og bittert.

    Like localeyes.dk på Facebook

    Sådan lyder reaktionen fra SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, efter det er kommet frem, at adskillige store straffesager om økonomisk kriminalitet ligger stille hos politiet i et år eller mere, fordi der mangler efterforskere eller ledige anklagere.

    LÆS OGSÅ: Kriminelle med slips kan sove trygt: Politiet sløser med svindelsager
    Den kedelige nyhed står at læse i de seneste rapporter fra statsadvokaterne, der fører kontrol med politi og anklagemyndighed, og SF beder nu ministeren om en redegørelse og indkaldelse af politiforligskredsen.

    -Det her er alvorligt, men også skuffende, skriver Karina Lorentzen i en mail til Ritzau.

    -Vi har gennem de senere år strammet skruen overfor økonomiske forbrydelser og givet flere redskaber til politiet. Så er det bittert at opdage, at sagerne så ligger stille på grund af ressourcemangel, skriver hun.

    I næsten alle politikredse er der tunge sager om skattesvig, underslæb, bedrageri og andre forbrydelser, som ikke behandles i 12 måneder eller længere.

    Sneglefarten betyder, at vidner glemmer, forsvinder og dør, ligesom bilag går tabt, påpeger advokat Kåre Pihlmann, der er en af de forsvarsadvokater, der har stor erfaring med økonomiske sager. Den vurdering deler retsordføreren i SF.

    – Vi ved, at når sagerne ligger i lang tid, så må straffen sættes ned eller den bortfalder helt og det kan ikke være rigtigt, at fordi man er en storsvindler, så er der større sandsynlighed for at man slipper fra det, skriver Karina Lorentzen.

    Karina Lorentzen kræver derfor en redegørelse fra justitsminister Karen Hækkerup (S) og beder om, at politiforligskredsen indkaldes til en drøftelse om ressourcer til området.

    -Jeg vil straks bede ministeren redegøre for, hvordan vi genetablerer retssikkerheden på dette område. Danmark skal ikke være helle for banditter i habitter, skriver Karina Lorentzen, der også er formand for Folketingets retsudvalg.

    – Vi har lavet finanslove, hvor vi er gået målrettet efter den økonomiske kriminalitet og vi tøver ikke med at medvirke til at finde ressourcer og sikre uddannelse, hvis det er det, der skal til, skriver hun.

    I Københavns og Nordsjællands politikredse er der “ingen betydelig fremdrift” i i alt 99 tunge sager om økonomisk kriminalitet.

    /ritzau/