120 farlige bunkere på Vestkysten er snart fjernet


    Badegæster kan fremover bade mere sikkert i Vesterhavet.

    Myndighederne er nemlig snart færdige med at fjerne 120 farlige bunkere fra anden verdenskrig langs den jyske vestkyst, hvor der eksempelvis har været skarpe jernpigge på.

    Arbejdet med at fjerne bunkerne startede i juli sidste år som et fælles projekt mellem kommunerne Thisted, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Varde samt Naturstyrelsen og Kystdirektoratet.

    I Thisted har man ryddet 17 farlige bunkere, og borgmester Lene Kjeldgaard Jensen (V) mener, at det gavner turismen, at bunkerne nu er fjernet inden badesæsonen.

    – Det er vigtigt, at vores turister og badegæster kan føle sig trygge, når de bader langs vores kyster og færdes i vores smukke natur.

    – Derfor er vi også rigtig glade for aftalen med Kystdirektoratet om, at vi fremover blot skal kontakte dem, hvis der dukker flere farlige armeringsjern fra bunkere op langs vores kyster, siger hun i en skriftlig kommentar.

    De sidste af de 120 farlige bunkere ligger ude i Vesterhavet, og de skal derfor sprænges i mindre dele af sprængningseksperter. Endelig mangler der fire bunkere i Ringkøbing-Skjern Kommune, før opgaven er fuldendt.

    Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) fortæller, at materialet fra de sprængte bunkere skal genanvendes.

    – Som miljøminister er jeg rigtig glad for, at de mange tons knust beton og jern, der nu er blevet fjernet fra strandene ikke blot er bortskaffet, men at materialet rent faktisk bliver genbrugt som henholdsvis vejopfyld og omsmeltet jern, siger hun i en kommentar.

    Det har kostet de pågældende kommuner samt Miljøministeriet omkring 12 millioner kroner at fjerne bunkerne.

    Fremover vil Kystdirektoratet sende mandskab ud for så vidt det er muligt at fjerne de farlige jernpigge, når de bliver konstateret på bunkerne.

    /ritzau/