Sverige: OK med hunde på strande med blåt flag


    Hvis du gerne vil bade på en ren strand med blåt flag sammen med din hund kan her være en alternativ løsning. Tag til Sverige.

    For mens debatten raser i Danmark, om hvorvidt man skal håndhæve et hundeforbud på strande med blåt flag, er der anderledes stille på den anden side af Øresund.

    Ifølge projektleder Henrik Alsén fra Blå Flagg Sverige eksisterer der nemlig ikke noget generelt forbud mod hundebadning på strande med blåt flag i Sverige. Det skriver den svenske avis Sydsvenskan.

    I stedet for er det op til den enkelte kommune at afgøre, om hvor og hvornår hunde må røre sig på stranden og i vandet, skriver avisen.

    Sverige har syv strande med blå flag fordelt på fire kommuner.

    På Lidköping kommunes hjemmeside står der, at hunde ikke er velkomne på deres to strande med blåt flag, men intet om, hvorvidt reglerne håndhæves.

    Det har ikke været muligt for Ritzau at komme i kontakt med kommunen og heller ikke med de tre andre svenske kommuner, der har stande med blå flag.

    Ifølge Friluftsrådet, der administrerer reglerne i Danmark, må de firbenede kæledyr fra i år ikke længere bade på strande, der har opnået den internationale miljømærkning Blå Flag, der er lig med rent badevand og sikkerhed ved vandet.

    Friluftsrådet understreger, at reglen om hunde i vandet ikke er ny i international sammenhæng, men blev påpeget ved et internationalt kontrolbesøg sidste sommer.

    Og det er på den baggrund, at Friluftsrådet har indskrevet dette kriterium til de kommuner, der har søgt om Blå Flag til deres strande i år.

    – Det er IKKE tilladt for hunde at bade på Blå Flag strande, i perioden fra 1. maj til 15. september, hedder det i det nye direktiv fra Friluftsrådet.

    I Danmark er der knap 300 strande med blåt flag. Det svarer til omkring tre procent af den danske kyststrækning.

    /ritzau/