Generation uden koncentration: Computerbrug giver unge ADHD-symptomer


    Når nutiden gymnasieelever laver lektier er det sjældent med blyant viskelæder og lineret papir.

    I stedet har den bærbare computer fået en hovedrolle, og det giver nye udfordring, konstaterer ny forskning ifølge Kristeligt Dagblad.

    – Der er kommet en rastløs måde at arbejde på, hvor mange kun kan holde opmærksomheden fanget i få minutter, siger Dorte Ågård, som netop har færdiggjort en ph.d.-afhandling om gymnasieelevers motivation og vedholdenhed, til avisen.

    Hun påpeger, at computerens mange muligheder er med til at distrahere de unge, og at dette kan have negative bivirkninger.

    – Først arbejder de på matematikopgaven, og så zapper de ud til Facebook og så tilbage igen, påpeger hun.

    I hendes afhandling lyder en af konklusionerne, at internettets strøm og tæthed af informationer overbelaster hjernens arbejdshukommelse, hvor man tager ny viden ind.

    Dette kaldes kognitiv overstimulering, og det medfører rastløshed hos de unge, som ifølge flere undersøgelser sover mindre end tidligere, fremhæver avisen.

    Og kombinationen af søvnunderskud og kognitiv overstimulering kan fremkalde ADHD-lignende symptomer hos raske mennesker, konstaterer Dorte Ågård.

    Hun får opbakning af Jesper Mogensen, hjerneforsker og professor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, som kalder udviklingen foruroligende.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq