Danske EU-politikere har stort registreret mødefravær


    Der er danske medlemmer af EU-Parlamentet, som i de seneste fem år er blevet væk fra halvdelen af møderne i de udvalg, hvor de politiske beslutninger bliver taget.

    Det viser Politikens gennemgang af flere end 2000 protokoller fra parlamentets udvalgsmøder i valgperioden 2009-2014.

    Dermed svigter parlamentarikerne en del af den opgave, som vælgerne har givet dem, mener Bjarke Møller, direktør i Tænketank Europa, som CO-industri og Dansk Industri står bag.

    – Selvfølgelig er det vigtigt, at de møder op i deres udvalg, det er en måde at få indflydelse på.

    – Når vi kun har 13 medlemmer i parlamentet, har vi ikke så meget indflydelse. Så skal vi ikke give det bort ved at blive væk fra udvalg og vigtige afstemninger i parlamentet, siger han.

    Blandt danske politikere med et meget stort fravær – fra 41 til 56 procent af alle mødedage – er ifølge parlamentets dokumenter nuværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) samt Jens Rohde (V) og Britta Thomsen (S), som sidstnævnte begge søger genvalg ved valget om en uge.

    Både Jens Rohde og Britta Thomsen afviser, at de officielle mødeprotokoller giver et korrekt billede af, om de har været til stede ved møderne i parlamentets udvalg. De hævder begge, at de har deltaget i langt flere møder, end det fremgår af protokollerne.

    – Jeg er stort set med til samtlige møder, men jeg skriver mig ikke nødvendigvis ind alle steder i huset. Det er lidt tilfældigt, siger Jens Rohde.

    Parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S), der ligesom Margrete Auken (SF) har været fraværende ved blot otte procent af sine udvalgsmøder de seneste fem år, mener, at protokollerne giver et præcist billede af, hvem der har deltaget.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq