Homoleder: Vigtigt signal til østlandene


    Det har stor signalværdi, at den østrigske drag-performer Conchita Wurst løb med sejren ved lørdagens Eurovision 2014.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Sådan lyder det fra forperson Søren Laursen fra LGBT Danmark, der er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

    – Jeg er selvfølgelig glad for, at Europa sender det her signal om, at selvom man har et andet kønsudtryk end de fleste, så kan man stadig vinde i en sangkonkurrence, siger Søren Laursen.

    Den 25-årige østrigske vinder, der civilt bærer navnet Thomas Neuwirth, græd ovenpå sejren af glæde og benyttede lejligheden til at tale til mennesker, som ligesom hende selv kæmper for minoritetsgruppers rettigheder.

    – Det er en skøn begivenhed, fordi der har været den her meget omtalte debat, siger Søren Laursen.

    – Hun har afstedkommet en masse ballade, og det har betydet en masse protester fra den ene og den anden side, uddyber han.

    Forpersonen nævner, at der har været protester særligt fra østlandene over, at Conchita Wurst har kunnet kommet med et kønsudtryk som hendes til et melodi grand prix.

    – Det er bragt fuldstændig til skamme ved, at et flertal af de deltagende landene stemte, som de gjorde. Det er interessant, hvis man kigger på stemmefordelingen, at Rusland for eksempel gav fem point til Østrig, påpeger Søren Laursen.

    I 1998 vandt den transseksuelle sanger Sharon Cohen med kunstnernavnet Dana International samme sangkonkurrence. Men der er forskel på sejren i sluthalvfemserne og den lørdag aften, siger Søren Laursen.

    – Der er sket en hel masse i verden siden dengang. Udviklingen i specielt Østeuropa er væltet nedad siden dengang, hvor vi kan se at Rusland og andre østlande konkret fratager personer deres rettigheder og ytringsfrihed, siger han.

    – Det her er blevet en politisk kampscene. Ikke bare for os, men også for østlige politikere og den ortodokse kirke derovre. Det var det slet ikke tidligere, men det er det altså blevet nu, lyder det fra Søren Laursen.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq