Hovsa: Politiet glemte stor mængde sprængstof oven på vaskemaskine


    Betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi og ammunitionsryddere fra forsvaret begik noget af en bommert, da de sidste sommer ransagede en øde landejendom ved Mørkøv nær Holbæk, som tilhørte en hjemmeværnsmand.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    På matriklen blev der fundet mere end 100 kilo sprængstof, og det var efter alt at dømme mere, end hvad ransagningsholdet kunne holde styr på. I hvert fald glemte de at tage en betydelig mængde med sig, da de forlod stedet.

    Sprængstoffet fik lov at ligge frit fremme på en vaskemaskine i entréen, fra politiet forlod ejendommen den 3. juli, til stedet blev ransaget igen den 23. august.

    Det er Retten i Holbæks konklusion, efter at man i den forgangne uge har behandlet sagen mod hjemmeværnsmanden, som torsdag blev kendt skyldig efter straffelovens bestemmelse om våben og eksplosivstoffer.

    Det fremgår af rettens kendelse, som Ritzau er i besiddelse af. I den fastslås det, at de 25 meter sprængsnor, som det drejer sig om, blev taget ud af et aflåst metalskab af ransagningsholdet, som så glemte at tage det med sig.

    Sprængsnor ligner lidt en almindelig ledning, men er opbygget af højeksplosivt sprængstof. Det detonerer typisk med en hastighed på 10.000 meter i sekundet.

    Der har i sagen ikke været noget som helst, der indikerede, at hjemmeværnsmanden agtede at benytte de mange kilo sprængstof til ulovligheder. Ej heller tyder noget på, at han kunne finde på at sælge det til kriminelle.

    Under sagen har anklagemyndigheden blandt andet slået på, at alene det, at hjemmeværnsmanden havde sprængstoffet liggende på sin bopæl udgjorde en risiko for, at kriminelle kunne få fingre i det.

    Ikke desto mindre har ransagningsholdets forglemmelse betydet, at kriminelle i princippet kunne være gået ind på bopælen efter den første ransagning og have taget den efterladte sprængsnor, som altså lå frit tilgængelig i syv en halv uge.

    Hjemmeværnsmanden har under sagen forklaret, at han hentede de mange kilo sprængstof hos sin kaptajn i hjemmeværnskompagniet, som han anså som en god ven og en faderfigur.

    Kaptajnen kontaktede hjemmeværnsmanden i december 2012, fordi han var blevet dødelig syg, og skulle have fjernet sprængstofferne fra sin grund, hvor de var gravet ned i store tønder. Kaptajnen er siden afgået ved døden.

    Hjemmeværnsmanden har under sagen forklaret, at han valgte at opbevare sprængstoffer derhjemme fremfor at indberette det af hensyn til kaptajnens eftermæle.

    Der falder dom i sagen mod hjemmeværnsmanden den 20. maj.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq