Tvangsægteskaber, genopdragelsesrejser og andre såkaldte æresrelaterede familiekonflikter får et stigende antal unge med indvandrerbaggrund til at søge hjælp hos myndighederne. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Det er især unge piger med indvandrerbaggrund, der søger hjælp – blandt andet fordi deres familie for eksempel forsøger at standse dem i at have en kæreste, før de bliver gift.
Landsorganisationen af Kvindekrisecentre har siden 2002 rådgivet unge indvandrere, der er udsat for æresrelaterede familiekonflikter. Ifølge organisationens egen opgørelse er antallet af henvendelser steget fra 440 i 2009 til 1146 i 2013.
Det er mere end en fordobling på fire år. En del af forklaringen skal ifølge lederen af rådgivningen, Susanne W. Fabrucius, findes i, at flere unge tør gøre op med deres familier. Samtidig understreger hun, at problemet ikke forsvinder uden målrettede politiske tiltag.
– Der er stadig en hel del familier i indvandrermiljøer, der reproducerer disse tanker og holder fast i de stærke æresbegreber, siger hun til Jyllands-Posten.
Integrationsminister Manu Sareen (R) opfordrer de unge med indvandrerbaggrund til at gøre op med den sociale kontrol, som deres familier udsætter dem for.
Samtidig appellerer han til lærere og pædagoger om at gribe ind og indberette til kommunen, hvis de oplever eller har mistanke om æresrelaterede konflikter.
– Det er fuldstændig uacceptabelt, at et patriarkalsk æreskodeks skal bestemme over unge menneskers liv, siger Manu Sareen til Jyllands-Posten.
Ifølge integrationsministeren har regeringen en række initiativer på vej, der skal gribe fat om problemet.
Et af initiativerne sættes allerede i gang efter påsken og indebærer et projekt, der skal give overblik over, hvor mange unge, der bliver sendt på genopdragelsesrejser. I dag er disse oplysninger spredt i forskellige registre.
/ritzau/
Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq