Advarsel: Kaos i vente for kontanthjælpsmodtagere


    Kontanthjælpsmodtagere risikerer at havne i et juridisk tomrum og blive behandlet tilfældigt, fordi nye regler er alt for uklare.

    Så hård er dommen over den gensidige forsørgelsespligt, der efter nytår bliver indført som led kontanthjælpsreformen. Men den bliver samlevende par sidestillet med ægtepar, og dermed følger pligten til at forsørge sin partner på kontanthjælp, hvis man har en indtægt.

    Men hos Den Sociale Retshjælp mener man, at reglerne er umulige at finde hoved og hale i.

    – Det problematiske er, at når borgere ringer til kommunen for at få svar på, om de er samlevende eller ej, så er der ikke nogen, der kan svare på det, siger den juridiske leder, Sarah Sieker Juhlert, til Newspaq.

    Hun får opbakning fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbritt Berlau. Hun forklarer, at loven er bygget op om tre objektive kriterier, som beskriver, hvornår borgere er samlevende. Men derudover er der en såkaldt “gummiparagraf”, der betyder, at kommunerne kan vurdere, at personer er samlevende, selvom de ikke lever op til kriterierne.

    – Det stiller borgeren i en uhensigtsmæssig livssituation, at man ikke kan få klar rådgivning om, hvornår og hvorfor man er omfattet af samleverforsørgelse, siger hun til Newspaq.

    Ifølge Majbrit Berlau er der derfor risiko for, at kommunerne vil behandle sagerne forskelligt.

    Lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, Nina Von Hielmcrone, er enig i, at begrebet er meget uklart.

    – Man har prøvet at opstille nogle objektive kriterier, men de er ikke mere objektive, end at politikerne til sidst alligevel lavede en kattelem, siger hun og tilføjer:

    – Det er noget skidt, man laver det, for det giver så meget retsusikkerhed, siger hun til Newspaq.

    Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, tror ikke på, at man kan lave reglerne om, så alle bliver behandlet ens.

    – Vi kan lave alle de klokkeklare regler, vi vil, i det her land, men der vil stadig være uensartethed i de forskellige kommuner. Vi kan se med hele beskæftigelsesindsatsen, at nogle kommuner gør det helt anderledes end andre, siger han til Newspaq.

    Beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), har til trods for gentagne henvendelser ikke svaret på spørgsmål i sagen.

    Pligten til gensidig forsørgelse har været gældende for enlige forsørgere siden 1973 og for pensionister siden 1990.

    Newspaq