Dommer: NSA-spionage er som Big Brother


    NSA’s omfattende indsamling og registrering af telefonsamtaler er sandsynligvis grundlovsstridig, fastslår en forbundsdomstol i USA.

    Efterretningstjenestens overvågning af millioner af telefonnumre samt tidspunkter og datoer for samtaler blev afsløret af den nu afhoppede tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden.

    Overvågningen krænker borgernes privatliv i en grad, der minder om George Orwells berømte fremtidsroman “1984” om Big Brother-samfundet, hvor alle konstant bliver overvåget, fastslår dommer Richard Leon fra en distriktsdomstol i Washington D.C.

    Distriktsdomstolene er det laveste trin i det føderale retssystem, og derfor vil den sønderlemmende kritik ikke forhindre NSA i at kunne fortsætte sin masseovervågning.

    Bliver vurderingen stadfæstet højere oppe i systemet, vil det få konsekvenser.

    – Jeg kan ikke forestille mig en mere diskriminerende og vilkårlig indtrængning end denne systematiske og højteknologiske indsamling og opbevaring af personoplysninger om stort set hver eneste borger, siger Richard Leon.

    Dommeren hævder, at James Madison, en af mændene bag den amerikanske forfatning, ville have været forfærdet over regeringens “næsten orwellske” krænkelse af borgernes ret til privatliv.

    Den amerikanske regering har argumenteret for, at den omfangsrige overvågning er nødvendig for at forpurre terrorangreb. Men den forklaring køber dommeren ikke.

    – Regeringen nævner ikke et eneste eksempel på, at analyser af NSA’s mange informationer rent faktisk har forhindret et umiddelbart forestående angreb, skriver Leon.

    NSA afviser at kommentere udtalelsen fra distriktsdomstolen, mens justitsministeriet siger, at det er i gang med vurdere afgørelsen om NSA’s overvågningsprogram.

    – Vi mener, at programmet er forfatningsmæssigt, som andre dommere tidligere har vurderet. Vi har ikke yderligere kommentatorer i øjeblikket, siger en talsmand for ministeriet.

    /ritzau/AFP

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq