I sidste uge steg vandstanden i de danske farvande til et ekstremt niveau, efter at stormen Bodil havde raseret torsdag og fredag i store dele af landet.
Indtil videre har 1100 danskere benytte muligheden for at søge erstatning for skader, som de voldsomme vandmasser har forårsaget, lyder det fra Stormrådet.
– Anmeldelserne løber stille og roligt ind. Allerede i går havde vi 600-700 hundrede anmeldelser, fortæller sekretariatschef Mogens Hansen.
Tirsdag besluttede Stormrådet, at oversvømmelserne flere steder var voldsomme nok til, at det kunne kaldes stormflod.
Selvom det er Stormflodspuljen, der skal dække skaderne, er det de oversvømmelsesramtes egne forsikringsselskaber, der skal behandle anmeldelserne.
Tryg har modtaget 170 anmeldelser om stormflod fra sine kunder, fortæller kommunikationsrådgiver hos Tryg Anders Stougaard.
– Vi har fået 10.000 anmeldelser efter stormen generelt. Så der er mange flere, der er ramt af blæsten. Til gengæld ser stormflodsskaderne ud til at være ret omfattende, siger han.
Omkring halvdelen af de skader, der er blevet anmeldt på helårshuse, er så alvorlige, at beboerne er nødt til at blive genhuset, vurderer forsikringsselskabet. Og det dækker stormflodspuljen ikke.
– Da Folketinget indførte ordningen i 1991, tog den udgangspunkt i fritidshuse. Genhusning er ikke en del af den, det er kældre heller ikke. Så man har taget udgangspunkt i en anden situation, end den der har ramt os denne her gang, siger han.
Derfor skal beboerne til deres egne lommer. For de, der får erstatning, vil selvrisikoen også typisk være højere, end man er vant til. Oversvømmelsesramte har to måneder til at melde deres skader til Stormrådet.
Ved en lovændring for et år siden blev havne og havneanlæg taget ud af stormflodspuljens dækning. Det vil sige, at ødelagte havne ikke kan få erstatning.
/ritzau/