Politiet rykker væk fra rådhuset i Kijev


    Politi i kampuniformer stormede onsdag rådhuset i den ukrainske hovedstad, Kijev, hvor de imidlertid blev drevet på flugt af aktivister, som mødte dem med vand fra brandhaner i den besatte bygning.

    Like localeyes.dk på Facebook

    Politiet, der først havde omringet rådhuset med deres busser, kørte væk fra stedet efter relativ kort tid, hvor der havde været kampe i og uden for bygningen.

    Demonstranterne svarede øjensynligt igen ved at sprøjte med vand mod politiet fra brandhaner på stedet, efter at myndighederne havde afspærret bygningen, viser optagelser fra tv-kanalen Espreso.

    Da politiet var kørt væk, udsendte den ukrainske indenrigsminister, Vitalij Sakjartjenko, en erklæring, hvori han understreger, at politiet ikke vil storme Uafhængighedspladsen, hvor demonstranter er samlet for at kræve præsidenten Viktor Janukovitjs afgang.

    – Jeg ønsker, at alle tager det roligt. Pladsen vil ikke blive stormet. Ingen vil krænke jeres ret til at demonstrere fredeligt, siger han.

    Hans ministerium advarede ellers tidligere onsdag om, at “enhver modstand vil blive anset for at være et forsøg på at organisere masseuroligheder.” Samt at “provokatører” kan regne med at blive mødt af tåregas og andre hårdhændede metoder.

    Over 10.000 demonstranter er onsdag samlet på Uafhængighedspladsen i det centrale Kijev, efter at en politistyrke havde stormet deres protestlejr.

    I stedet for at sprede sig er demonstranterne samlet og øget i antal efter politiaktionen. Snesevis af mennesker danner en levende mur for at holde politiet væk fra Uafhængighedspladsen.

    Oppositionslederen Arsenij Jatsenjuk opfordrer til, at “millioner skal gå på gaden i Kijev” og støtte de proeuropæiske protester. Han forudsiger, at præsident Janukovitj vil blive tvunget til at træde tilbage.

    – Vi vil ikke tilgive dette. Der vil komme millioner jer, og hans regime vil bryde sammen, siger Jatsenjuk, som leder den fængslede eks-premierminister Julia Timosjenkos parti.

    Demonstranterne holder fast i deres krav om, at Ukraine skal rykke tættere på Europa, efter at præsident Janukovitj for to uger siden droppede at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU.

    – Hvis det er nødvendigt, bliver vi her frem til det nye år, skriver en af oppositionslederne, bokseverdensmesteren Vitalij Klitsjko, i en debatindlæg i den tyske avis Bild.

    /ritzau/Reuters