Det er en af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mest solide og loyale støtter i dansk politik, som tirsdag formiddag ved 10-tiden tropper op til et skæbnesamråd på Christiansborg.
Justitsminister Morten Bødskov (S) skal overbevise Folketingets Retsudvalg om, at de stadig kan have tillid til ham. Det sker efter, at han har stukket dem en nødløgn i forbindelse med et meget omtalt Christiania-besøg.
Men netop tilliden til den socialdemokratiske toppolitiker skranter, efter at han har erkendt og beklaget, at han han opfandt en begrundelse, som forhindrede retsudvalget og Pia Kjærsgaard (DF) i at besøge Christiania i februar 2012.
43-årige Morten Bødskov, som har fødselsdag på arbejdernes internationale kampdag 1. maj, tilhører Socialdemokraternes højrefløj. Han er folketingskandidat i Rødovrekredsen, hvor en lokal avis har kaldt ham “Rødovres Palle From” med henvisning til tv-serien “Krønikens” mandlige hovedperson.
Hvis Bødskov ender med at falde, er det et stort nederlag for statsminister Helle Thorning-Schmidt. Sammen med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er han en af hendes mest tro væbnere hos Socialdemokraterne.
Morten Bødskov er opvokset i Karup på den jyske hede, og allerede som 14-årig blev han medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU). 11 år senere blev han valgt som DSU-formand – i øvrigt som afløser for Sass.
Senere rykkede han ind på Christiansborg, hvor han har beklædt poster som socialdemokratisk retsordfører, finansordfører og næstformand i partiets folketingsgruppe.
Han blev justitsminister, da regeringsmagten skiftede i 2011, og Bødskov har nu siddet i Justitsministeriet i mere end to år. Men det kan snart være slut, hvis han ikke leverer en overbevisende indsats til tirsdagens samråd.
Dansk Folkeparti har allerede antydet kraftigt, at de mener, at Bødskov skal gå, men Enhedslisten vil ikke drage konklusioner om justitsministerens fremtid før tirsdagens samråd.
Et flertal i Folketinget kan udtrykke mistillid til en minister, og så er det farvel til ministerposten enten ved en afstemning, eller ved at man selv trækker sig for at undgå afstemningen.
/ritzau/