Nelson Mandelas fredelige frihedskamp og hans vilje til forsoning er noget, som alle kan lære noget af.
Det siger Rikke Forchhammer, som er forstander på Krogerup Højskole og medstifter af Mandela Center Danmark.
– Der burde være mange flere fredsinitiativer. Man burde ikke blive betragtet som en naiv person, når man tror på, at det kan lykkes, for så skulle man også betragte Mandela som en naiv mand, og det var han ikke, siger hun.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreSydafrikas tidligere præsident døde torsdag i sit hjem i Johannesburg efter lang tids sygdom. Han blev 95 år.
I mange år kæmpede han mod apartheidstyret i Sydafrika, og det var denne frihedskamp, der sikrede ham heltestatus.
Han tilbragte over et kvart århundrede bag tremmer i kampen for demokrati. Og da han atter var en fri mand, viste han storsind, prædikede forsoning og tilgav.
Rikke Forchhammer kalder det for en “fantastisk historie”.
– Der burde være mange flere Mandelaer i verden, der ikke tyer til våben som middel, men som tyer til forhandlingsvejen, siger hun.
– Det er derfor, at vi i Danmark gerne ville lave et Mandela center, fordi vi også ville prøve at lære den danske ungdom, at der findes andre veje i verden end krig og vise Mandela som et eksempel, tilføjer hun.
Nelson Mandelas politiske karriere omfatter 15 år som frihedskæmper, 27 år som fange og fem år som Sydafrikas første sorte præsident.
/ritzau/