Amatørarkæolog finder guldskat i Jylland


    Armene var helt oppe, da amatørarkæolog Morten Kris Nielsen afleverede sit guldfund til Museum Østjylland i september.

    Fundet var et lille guldspænde fra jernalderen.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    – Det er et helt fantastisk fund, der er gjort, siger arkæolog Benita Clemmensen fra Museum Østjylland.

    – Vi har ikke mange af den slags guldspænder. Der er kun en håndfuld i Danmark, og det, at der er guld på både forsiden og bagsiden, gør, at det er helt exceptionelt flot håndværk, som guldsmeden har lavet tilbage for 1500 år siden, siger hun.

    Morten Kris Nielsen fandt guldet med sin metaldetektor ved Kirkemose nær Spentrup ved Randers. Han var sikker på, at der var mere i jorden, og han tog ikke fejl.

    Allerede samme dag fandt han mere af spændet – en såkaldt fibula – samt nogle små fugleformede hængesmykker af guld.

    Da museets senere gravede på stedet, fandt arkæologerne flere hængesmykker, så der er i alt 10 samt en guldring og endnu et stykke af fibulaen, der har holdt kvindens kappe sammen.

    – Morten Kris Nielsen har gjort det helt rigtige. Han kom til museet med det samme, og han har ikke renset smykket, og det er meget vigtigt, siger Benita Clemmensen.

    Det betyder, at museets konservatorer har fundet rester af opløst glas i nogle af de fine områder, der er i fibulaen, og de ville ikke have været der, hvis smykket var blevet renset.

    Også Nationalmuseets danefæekspert, arkæolog Peter Vang Petersen, spærrede øjnene op, da han så billeder af guldskatten.

    – Vi kender kun en håndfuld af disse store fibulaer af guld. De er fremstillet i Danmark af guld fra Romerriget og halvædelsten importeret fra Skandinavien eller Centraleuropa. Kun kvinder fra samfundets absolutte elite har båret sådan er guldfibula, siger han.

    Guldskatten fra Kirkemosegård udstilles midlertidigt på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers fra den 29. november til 19. december.

    Derefter indleveres fundet til Nationalmuseet, hvor det skal indgå i særudstillingen “Danefæ” som åbner sidst i januar 2014.

    /ritzau/