Jobsøgende opfordres til at tie om handicap


    Sammenslutningen af Unge Med Handicap fraråder jobsøgende at omtale deres handicap i ansøgninger. Det øger chancen for at få job betydeligt, skriver Kristeligt Dagblad.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    I juni 2012 blev 25-årige Lea Stigel færdiguddannet som socialrådgiver fra professionshøjskolen Metropol i København. Hun har den medfødte funktionsnedsættelse AMC, som indebærer skæve led og svage muskler og giver vanskeligheder med at bruge arme og ben. Men hovedet fejler ikke noget, og hun oplever, at hendes største barriere for at gennemføre uddannelsen var, at andre mennesker – herunder studievejledere – tvivlede på hende.

    Efter endt uddannelse sendte hun en række jobansøgninger, hvor hun åbent skrev om sit handicap, men fik lutter afslag. Så valgte hun at udelade oplysningen i to ansøgninger, blev kaldt til samtale om begge job og fik det første af dem.

    – Jeg kan ikke være helt sikker på, at jeg fik job, fordi jeg undlod at omtale mit handicap, men jeg tror det. Derfor vil jeg råde andre til at gøre som jeg, men jeg vil gerne tilføje et ‘desværre’, for det er ærgerligt, siger Lea Stigel, der nu arbejder som socialrådgiver i Københavns Kommune i et helt ordinært job.

    Lea Stigel indgår i en endnu ikke offentliggjort rapport fra Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH), “Fra uddannelse til arbejdsmarked”, som for første gang analyserer de udfordringer, uddannede unge med handicap står med i forhold til at få job. På baggrund af 14 dybtgående interview med unge med handicap konkluderer rapporten, at det er værdifuldt at skaffe sig erhvervs- erfaring undervejs i studierne, at jobcentrene ofte udgør en barriere – og at det er klogest at lade være med at nævne handicappet direkte i jobansøgningen.

    – Man burde kunne italesætte sine funktionsnedsættelser åbent, men vi foreslår de unge en mere pragmatisk tilgang, fordi vi hellere vil hjælpe dem til at få et job i virkelighedens verden end fortælle dem, hvordan verden burde være, siger SUMH’s formand, Mads Brix Baulund.

    Klemens Kappel, der er lektor i filosofi ved Københavns Universitet og tidligere medlem af Det Etiske Råd, er enig i, at det er ærgerligt, hvis arbejdsgiveres fordomme gør, at ansøgere står sig bedst ved at fortie deres handicap i en ansøgning.

    – Hvis man overvejer, om det er acceptabelt at udelade denne oplysning, er mit svar, at det er moralsk helt okay. Så længe handicappet ikke er en hindring, er det irrelevant at bringe det på bane i ansøgning. Man behøver jo heller ikke skrive, om man er rødhåret eller kommer fra Sønderjylland, siger han.