Dansk efterretningstjeneste fortæller om dansk spionage


    På én måned bliver der indsamlet millioner af oplysninger om mobiltelefontrafik i udlandet for at beskytte danske soldater og interesser i konfliktområder. Og oplysningerne udveksles med de lande, som Danmark samarbejder med.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Det siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Ahrenkiel, til Politiken torsdag.

    – Det drejer sig om indhentning af telekommunikation i forhold til et konfliktområde i udlandet, hvor FE støtter de danske styrkers operationer, siger Thomas Ahrenkiel til Politiken.

    Avisen spekulerer i, at det gælder Afghanistan, hvor det danske forsvar fortsat har over 300 soldater udstationeret, men det vil FE-chefen ikke bekræfte. Det er første gang, at efterretningschefen løfter sløret for en del af den omfattende danske spionage i udlandet.

    Det sker i et forsøg på at undgå, hvad han kalder “misforståelser”, der kan opstå på grund af lækager om den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA’s operationer, som den tidligere ansatte og nu whistleblower Edward Snowden fortsat fremlægger.

    For nylig kom det frem, at National Security Agency overvågede over 33 millioner norske mobilsamtaler i løbet af en enkelt måned. Snowden har tidligere lækket tilsvarende dokumenter om overvågning i Tyskland, Frankrig, Spanien, Brasilien og Indien.

    FE-chefen forventer, at lignende dokumenter om danske metadata bliver lækket af Edward Snowden. Derfor letter FE-chefen på låget over den danske hemmelige tjenestes arbejde.

    – Jeg kan bestemt ikke afvise, at en tilsvarende historie som i Norge vil kunne komme frem i Danmark og i en størrelsesorden, der ikke afviger væsentligt fra sagen i Norge.

    – Derfor vil jeg gerne slå fast, at det ikke handler om amerikansk masseovervågning af dansk mobiltelefoni. Der er derimod tale om indhentet telekommunikation, der er foretaget af FE i udlandet, og som derefter deles, siger Thomas Ahrenkiel til avisen.

    Ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ser regeringen ikke “nogen grund til at iværksætte en undersøgelse” på baggrund af oplysningerne.

    /ritzau/