Amnesty: Hushjælpere i Hongkong behandles som slaver


    Ifølge Amnesty International lever tusindvis af indonesiske kvinder under “slavelignende” forhold som tjenestepiger i Hongkong.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    Menneskerettighedsorganisationen beskylder myndighederne for at ignorere problemet i en ny rapport med titlen “Udnyttet for profit, svigtet af regeringer”.

    Det er kun få siden, at et ægtepar i Hongkong blev fængslet for en chokerende række angreb på deres indonesiske hushjælp. Kvinden blev blandt andet brændt med et strygejern, og ægteparret tæskede hende også med en cykelkæde.

    Rekrutteringsfirmaer bærer en stor del af skylden, påstår Amnesty. Firmaerne beslaglægger de udenlandske kvinders officielle dokumenter og opkræver alt for høje gebyrer med falske løfter om gode lønninger og ordnede arbejdsforhold.

    – Fra det øjeblik kvinderne lokkes til at tilmelde sig et job i Hongkong, er de fanget i en cyklus af udnyttelse. Nogle gange så slemt, at der er tale om nutidsslaveri, siger Norma Kang Muico fra Amnesty.

    Rapporten beskylder både myndighederne i Hongkong og Indonesien for “utilgivelig passivitet”.

    – Myndighederne kan pege på en lang række love, der angiveligt beskytter disse kvinder. Men lovene bliver sjældent håndhævet, siger Muico.

    Næsten 300.000 kvinder fra sydøstasiatiske lande, primært Indonesien og Filippinerne, arbejder som tjenestepiger i Hongkong.

    Hovedparten af de kvinder, som Amnesty har interviewet om forholdene, har været udsat for fysisk eller psykisk vold.

    – Konen mishandlede mig regelmæssigt fysisk. Hun beordrede en gang sine to hunde til at bide mig, beretter en 26-årig kvinde fra Jakarta.

    – Jeg havde omkring 10 bid på min krop. Det blødte fra sårene. Hun optog det på sin mobiltelefon og afspillede det konstant, mens hun grinte, fortsætter den indonesiske kvinde.

    Arbejdsgiveren forsøgte på et tidspunkt også at tvinge tjenestepigen til at spise opkast fra en af sine hunde.

    En tredjedel af de interviewede havde ikke lov til at forlade det hus, hvor de arbejdede. Mange fortæller også om seksuelle overgreb, mangel på mad, underbetaling og i gennemsnit arbejder tjenestepigerne 17 timer i døgnet ifølge Amnesty.

    /ritzau/AFP