Mand klagede over politiet – nu risikerer han fængsel


Arkivfoto


En borgers klage over politiet får et usædvanligt efterspil. Anklagemyndigheden vil have manden straffet for falsk anmeldelse. Det skyldes hans klage over to betjente, der havde anholdt ham i Nykøbing Falster.

Forsvareren for den 32-årige mand kritiserer forløbet. Det er stødende, mener advokat André Rouvillain, at der er rejst en straffesag.

– Hvis det bliver almindelig kendt, at man risikerer at blive tiltalt for falsk anmeldelse efter at have klaget over en ubehagelig oplevelse med politi, vil nogle måske holde sig tilbage, siger advokaten.

Episoden udspillede sig en aften i august 2016 nær McDonald’s i byen. Manden havde købt en milkshake, var gået udenfor og traf her en kammerat. Derefter dukkede politiet op. Manden blev anholdt med en kniv i lommen.

Bagefter klagede han til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Han skrev, at han var blevet skubbet i ryggen. Desuden forsøgte den ene at feje benene væk under ham. Der blev ikke taget hensyn til, at han netop var blevet opereret i sit ene knæ, ligesom han blev sprøjtet med peberspray, lød det.

Til DUP forklarede de to betjente, at manden var ophidset og aggressiv. Han blev ikke skubbet, men blev derimod i strakt arm ført hen til en patruljevogn, forklarede de.

“Der er således tale om påstand mod påstand”, fremgår det af afgørelsen fra DUP, som Ritzau har fået aktindsigt i. Der er ikke grundlag for kritik af betjentene. Og i afgørelsen hedder det også, at det ikke var kritisabelt, at den ene betjent brugte peberspray uden at advare om det på forhånd.

Nu kommer efterspillet. Anklagemyndigheden mener, at manden har løjet over for en myndighed, og han var klar over, at en uskyldig dermed kunne blive sigtet eller dømt. Kravet er fængselsstraf, fremgår det af anklageskriftet.

– Efter min mening bør myndighederne have brede skuldre. Man skal tåle, at borgere får luft og bruger klagemuligheden efter en hændelse, siger advokat André Rouvillain.

– Man skal selvfølgelig ikke have ret til at påstå hvad som helst i en klage, og slet ikke mod bedre viden, men myndighederne skal forstå, at der sagtens kan være to sider af en sag, mener han.

Chefanklager Henriette Rosenborg Larsen vil ikke kommentere den konkrete sag.

– Jeg er enig i, at vi skal have brede skuldre, og det mener jeg faktisk også, at vi har. Men som offentlig myndighed har vi også en pligt til at rejse sager, såfremt vi mener, at det nødvendige grundlag er til stede, siger hun.

Chefanklageren ser ingen risiko for, at borgere fremover vil afholde sig fra at klage.

– Det sker jo absolut ikke efter hver afvist klage til DUP, at der rejses en straffesag, siger hun.

i Nykøbing Falster skal en domsmandsret afgøre, om han er skyldig. Han nægter. Endnu er der ikke sat en dato på retsmødet.

/ritzau/