Arkivfoto
Ofre for deling af seksuelt krænkende billeder og videoer på Facebook kan med fordel gå i retten og kræve godtgørelse fra Facebook.
Det påpeger flere juridiske eksperter over for Politiken onsdag i kølvandet på en opsigtsvækkende sag, hvor 1004 unge danskere sigtes for at have delt en video, hvor to 15-årige har sex.
Facebook er nemlig ansvarlig for indholdet på siden, lyder det fra Sten Schaumburg-Müller, der er professor i medieret ved Syddansk Universitet.
– Facebook har kontrol over det indhold, der ligger på siden. Dermed kan de ikke længere påstå, at de – på linje med et teleselskab – neutralt formidler kommunikation.
– Det gør dem strafferetligt ansvarlige. Og dermed selvfølgelig også erstatningsansvarlige, siger Sten Schaumburg-Müller, der lige nu er ved at lægge sidste hånd på en større analyse af sociale mediers strafferetlige ansvar i den slags sager.
Facebook har i den store danske sag sørget for, at myndighederne fik oplysninger om de over 1000 sigtede, der har brugt Facebooks Messenger til at dele videoen, som – efter to år med delinger – er fjernet af Facebook.
Facebook har desuden bebudet en drastisk optrapning af censuren.
Netop det, at det sociale medie griber ind, kan ofrene paradoksalt nok bruge imod Facebook, siger eksperter til Politiken.
I sidste uge indgik en 14-årig nordirsk pige forlig med Facebook.
Et billede af hende blev slået op adskillige gange mellem november 2014 og januar 2016. Hun lagde sag an mod Facebook for at krænke hendes ret til privatliv ifølge EU’s direktiv om beskyttelse af data.
Det er hemmeligt, hvor meget Facebook har betalt pigen.
Med forliget har Facebook undgået at få en dom imod sig. Britiske advokater forventer dog, at forliget vil “åbne sluserne” for lignende sager.
Facebook har ingen kommentarer til Politikens historie.
/ritzau/