Arkivfoto
Danske virksomheder bør ikke se flygtninge som en arbejdskraftreserve. I stedet må de erkende, at den danske befolkning har den størrelse, den nu engang har.
Det siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, efter at en ny undersøgelse, som Berlingske omtaler mandag, viser, at flygtninge i stigende omfang erstatter østeuropæisk arbejdskraft i Danmark.
Han glæder sig over, at der er en tendens til, at østeuropæerne vender hjem.
– De har skabt masser af problemer med løndumping og holdt danskere og herboende indvandrere ude af arbejdsmarkedet, siger Martin Henriksen.
Men den anden side af undersøgelsen, at virksomhederne i stigende grad erstatter den østeuropæiske arbejdskraft med flygtninge og familiesammenførte, er DF mere betænkelig over.
– Når nu de er her, er det fint nok, at de arbejder, indtil vi forhåbentlig kan sende dem hjem igen, siger Henriksen.
– Men helt grundlæggende synes jeg bare, man skal gøre det klart, at en befolkning har den størrelse, den nu har. Og det sætter sine helt naturlige grænser for, hvor meget man kan udvide.
Spørgsmål: Hvad skal virksomhederne så gøre, hvis de ikke kan få den arbejdskraft, de har brug for?
– Helt konkret kan det i nogle tilfælde sætte en grænse for, hvor meget en virksomhed kan udvide. Sådan er det jo.
Spørgsmål: Er det en acceptabel konsekvens af at føre en stram udlændingepolitik?
– Ja. Det synes jeg, det er. Alternativet er det, vi ser mange steder i Danmark, nemlig at små lokalsamfund bliver nedbrudt. Forstået på den måde, at det ikke længere er dansk kultur og danske værdier, der er standarden.
– Hvis jeg skal vælge mellem, at en virksomhed skal kunne ansætte et par personer ekstra på den ene side. Eller på den anden side kunne overlevere et land, der hænger værdimæssigt og kulturelt sammen, til vores efterkommere, så vælger jeg det sidste, siger Martin Henriksen.
/ritzau/