Arkivfoto
Det var over lovens kant, da en sydamerikansk mand, der kaldes Maria, rejste til København for at tale med to mænd om 200 kilo kokain for 43 millioner kroner.
Den indrømmelse kommer en anklager med mandag i Højesteret, hvor en usædvanlig narkosag, som kaldes “Operation Orion”, er til vurdering.
Maria spillede skuespil og stod i ledtog med amerikansk og dansk politi. Han var såkaldt civil agent og skulle bringe de to mistænkte til fald.
Ifølge retsplejeloven må en civil agent kun give en “yderst beskeden” bistand til politiets efterforskning, men Maria foretog sig mere end det, erkender vicestatsadvokat Eva Rønne.
– Han gik nok lidt videre end forudsat i lovens forarbejder, siger hun, og det er et nyt standpunkt i forhold til andre anklagere, der tidligere i Retten i Aarhus og i Vestre Landsret har hævdet, at loven blev overholdt.
– Men det er en bestemmelse af mere formel karakter, og en tilsidesættelse skal ikke tillægges stor vægt, siger Eva Rønne. Hun beder derfor om en straf tæt på fængsel i 16 år til den ene af de to tiltalte og lidt mindre til den anden.
Kravet er helt anderledes fra de to tiltalte. De kræver frifindelse med den begrundelse, at deres snak om kokain på Lundgrens Vinbar og Hard Rock Café i København og på Café Hollywood i Aarhus alt sammen var noget, de forinden på møder i Colombia var blevet lokket til på ulovlig vis.
– Den forbrydelse, han er dømt for, er ikke alene fremprovokeret af myndighedernes agenter i særdeleshed i Colombia, men er faktisk også skabt af disse agenter, siger den enes forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen.
Hans klient, polsk-tyske Matthias Sperling, mødtes i Bogota med både Maria og en anden mand, der ifølge forsvareren begge “er på DEA’s lønningsliste”. DEA er det amerikanske narkopoliti, der har afdelinger i mange lande. Selv om samtalerne i Bogota angiveligt blev optaget, er materialet ikke blevet fremlagt.
– Det ville kunne afklare, hvem der tager initiativet. Men forløbet er mørkelagt, også fordi vi heller ikke har rapporter om, hvad DEA taler med agenterne om, siger Michael Juul Eriksen.
I Danmark lagde Maria et vist pres på de to tiltalte, og det kan slet ikke udelukkes, at noget tilsvarende er sket i Bogota, mener han.
Når anklagemyndigheden ikke kan bevise, at mændene på et tidligt tidspunkt i Colombia ikke blev lokket ind i den store kriminelle handel i strid med dansk lov, bør beviserne fra snakken i Danmark ryge i skraldespanden, lyder kravet.
Sagen fortsætter tirsdag, og dommen ventes i den kommende uge.
/ritzau/