Arkivfoto. Flygtninge på Københavns Hovedbanegård, september 2015
I maj vakte Dansk Folkeparti opsigt, da støttepartiet uden varsel gik på talerstolen i Folketingssalen og stemte nej til den halvårlige tildeling af statsborgerskaber.
Fredag agter partiet at gentage scenariet. DF vil stemme nej til tildeling af dansk statsborgerskab til 3185 personer, som er blevet stillet det i udsigt.
– Vi bliver nødt til at trække en streg i sandet.
– På dette lovforslag kan vi se, at mange er kommet hertil som flygtninge, og flygtninge skal hjem igen. Men nu giver vi dem statsborgerskab, og det sender et helt forkert signal, siger DF-ordfører på forslaget Jeppe Jakobsen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) varslede for nylig, at regeringen vil stramme reglerne for indfødsret, altså kravene for at få statsborgerskab.
Men det er ikke nok for Dansk Folkeparti.
– Vi vil have et loft, der hedder maksimum 1000 nye statsborgere om året. Alene på dette lovforslag er der over 3150, og det er ikke det første i år, så vi er langt over målet, siger Jeppe Jakobsen.
Han erkender, at det kunne være blevet håndteret bedre sidst, da partiet uden varsel ændrede kurs, når det kommer til tildeling af statsborgerskab.
Men det trækker han på skulderen af.
– Så prøver regeringen at føle, hvordan det er, når man ikke bliver orienteret, siger Jeppe Jakobsen
Han afviser, at Dansk Folkeparti har taget det, ordføreren selv kalder “rigtige danskere”, som gidsler.
– Det er regeringen, der tager nogen som gidsler, når man vælger at være så uambitiøs.
– Der er helt sikkert nogle mennesker på den liste, som burde få statsborgerskab. Men når man laver store samlelovforslag i stedet for at gå tættere på behandlingen, er det sådan, det må blive, siger Jeppe Jakobsen.
Spørgsmål: Men det er jo jer, der stemmer nej?
– Ja, men det er ikke os, der har fremsat lovforslaget på denne måde, siger Jeppe Jakobsen, som dog erkender, at det ikke gør nogen forskel i praksis, da der stadig er flertal.
Man kan kun tildeles dansk statsborgerskab ved lov.
DF er selv gået med i 2015-aftalen om kriterierne for at få statsborgerskab. Men der er ikke flertal for at få lavet dem om, konstaterer DF og vil derfor stemme nej.
3185 statsborgerskaber i et lovforslag er et historisk stort antal, men ikke rekord, da to lovforslag blev lagt sammen i 2015 på grund af folketingsvalget.
/ritzau/