København har ignoreret bandemedlemmer på kontanthjælp


Den ansvarlige for integration og beskæftigelse i Københavns Kommune, den nu afgåede radikale borgmester gennem syv år Anna Mee Allerslev, har i årevis undladt systematisk at sørge for, at bandemedlemmer på kontanthjælp er blevet sendt i aktivering.

Radio24syv kunne i september fortælle, at over 60 procent af landets bandemedlemmer sidste år modtog kontanthjælp.

Og nu erkender Københavns Kommune i et svar til Radio24syv, at der “ikke tidligere har været en strategisk og systematisk brug af nytteaktivering for bandemedlemmer i Københavns Kommune.”

Samtidig afviser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) et ønske om en lovændring, som Anna Mee Allerslev kom med i kølvandet på Radio24syvs historie i september.

Dengang annoncerede den daværende integrations- og beskæftigelsesborgmester på Facebook, at der skulle sættes hårdere ind overfor bandemedlemmer på kontanthjælp.

Det kunne for eksempel ske ved at sende dem i nytteaktivering på fuld tid på et voldanlæg i det vestlige København.

– Hvis vi ikke kan forhindre dem i at få penge, kan vi i det mindste sørge for, at bandemedlemmerne arbejder for deres kontanthjælp hver dag hele året rundt. Det kræver en lovændring og et tæt samarbejde med politiet, der skal garantere sikkerheden, lød det fra Anna Mee Allerslev.

Men ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kræver det ikke en lovændring.

København har således allerede i dag rig mulighed for at sende bandmedlemmerne i nytteaktivering, siger han.

I Odense Kommune har man siden sommer haft en særlig specialenhed, der har taget sig af bandemedlemmer på kontanthjælp.

Enheden, der blev nedsat af Odense Byråd i marts, indkalder bandemedlemmerne til hyppigere samtaler end andre kontanthjælpsmodtagere og sender dem oftere i aktivering.

Jane Findahl, koncernchef i Odense Kommune, forklarer, at indsatsen har virket.

Ud af de 40 kontanthjælpsmodtagere med banderelation, som var en del af indsatsen til at starte med, modtager halvdelen i dag ikke længere kontanthjælp eller anden offentlig forsørgelse – enten fordi de er kommet i uddannelse, arbejde, fordi de er flyttet eller kommet i fængsel.

/ritzau/