Facebook og Google opfordres til at vidne i russersag


Arkivfoto


I forbindelse med det amerikanske senats undersøgelse af mulig russisk indblanding i præsidentvalget i 2016 har Senatets efterretningsudvalg opfordret Twitter, Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, til at afgive vidneudsagn under en åben høring.

Det oplyser en kilde i Senatet ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Nyhedsbureauet AP skriver, at den offentlige høring finder sted 1. november.

At de tre teknologifirmaer er inviteret til høringen skyldes, at Senatets efterretningsudvalg har gransket, hvordan russere anvendte sociale medier og onlinereklamer til at påvirke valget.

Formanden for efterretningsudvalget i Senatet, republikaneren Richard Burr, talte tidligere i september for en offentlig høring med de tre selskaber.

Torsdag har udvalget planlagt et møde med Twitter, men det finder sted bag lukkede døre, skriver AP.

Påstanden om russisk indblanding i valget undersøges af flere udvalg i Kongressen.

Desuden er det amerikanske justitsministerium i gang med en særskilt undersøgelse, og det samme er forbundspolitiet FBI ifølge amerikanske medier.

Allerede i januar, før Donald Trump blev indsat som præsident, meddelte Senatet, at det ville kulegrave sagen om russisk spionage.

Beslutningen blev taget, fordi amerikanske efterretningstjenester vurderede, at Vladimir Putin havde beordret et skjult forsøg på at påvirke udfaldet af valget.

Det skete angiveligt for at øge Donald Trumps chancer for at vinde og skade Demokraternes kandidat, Hillary Clinton.

Ifølge en rapport fra amerikanske efterretningstjenester frigivet 6. januar i år hackede russerne Det Demokratiske Partis computere og frigav oplysninger, der belastede Hillary Clinton.

– Vi vurderer med stor overbevisning, at de russiske efterretningstjenester GRU og FSB lækkede materiale, som de fik fra Demokraternes Nationale Komité, stod der i rapporten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er endnu uvist, hvordan Google, Twitter og Facebook forholder sig til anmodningen fra Senatets efterretningsudvalg.

/ritzau/