Rigspolitiet holder for længe på tusinder af fingeraftryk


    Arkivfoto.

    Siden 2010 har politiet ulovligt gemt tusinder af fingeraftryk i et register, selv om Folketinget har vedtaget, at fingeraftrykkene skal slettes.

    Det skriver DR Nyheder.

    I 2008 forbød Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg den praksis. To år senere valgte Folketinget at efterleve det krav. Men der er reelt aldrig sket noget med registret.

    Rigspolitiet mangler en bekendtgørelse fra Justitsministeriet. Den er nødvendig for at kunne komme i gang med sletningen.

    Registret bruges til at gemme fingeraftryk fra sigtede, som politiet efterforsker i straffesager.

    Men data og fingeraftrykket bliver stående i registret. Også selv om den sigtede aldrig bliver tiltalt eller dømt, skriver DR Nyheder.

    Oplysningerne bliver først slettet, når fingeraftrykkets ejermand er fyldt 80 år eller to år efter vedkommendes død.

    – Jeg bryder mig ikke om, at uskyldige mennesker på livstid skal have opbevaret deres fingeraftryk hos politiet. De har ikke gjort noget, så derfor skal deres fingeraftryk ud af politiet registre senest efter ti år, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til DR Nyheder.

    Han bakkes op af Enhedslisten.

    Til gengæld mener både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, at registret er essentielt for politiets arbejde.

    – Dansk politi skal ikke i gang med at slette hundredtusinder af fingeraftryk, der kan vise sig at være vigtige brikker til opklaring af meget alvorlige forbrydelser.

    – Så det, vi skal sørge for, er, at loven kommer på plads, siger retsordfører Trine Bramsen (S) til DR Nyheder.

    Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Justitsministeriet.

    Men ifølge De Konservative, der har ansvaret i Justitsministeriet, arbejder ministeriet på en løsning, så politiet stadig kan få gavn af oplysninger. Det meddeler retsordfører Naser Khader.

    Hvordan det konkret kommer til at fungere, vides ikke.

    Men Naser Khader fortæller, at en af måderne kan være at se på, om man kan udfordre det antal år, som fingeraftrykkene må gemmes, så det ikke nødvendigvis kun er ti år.

    /ritzau/