Svensk politiker bekymret over stigende antal asylansøgere


    Arkivfoto.


    I Sverige opfordrer Moderaternas partileder til en nøje overvågning af udviklingen, efter at afskaffelsen af id-kontrol mellem Danmark og Sverige ser ud til at have fået antallet af asylansøgere til at stige.

    – Vi må være parate til at handle, hvis situationen kommer ud af kontrol, siger partilederen, Anna Kinberg Batra, til avisen Aftonbladet.

    Avisen Sydsvenskan skriver, at der i mandags blev registreret 112 asylansøgere. I april, mens der stadig var id-kontrol, blev der gennemsnitligt registreret mellem 47 og 55 personer dagligt.

    Tidligere i år var der gennemsnitligt fem asylansøgere hver uge, rapporterer Sveriges Radio.

    – I weekenden blev 88 personer afvist ved grænsekontrollen i Sydsverige, siger Michael Mattsson, der er grænspolitichef i Sveriges region Syd.

    – Jeg tror, at dette kun er begyndelsen på det, der kan komme fremover, siger han til Sveriges Radio.

    Statistikker over det samlede antal asylansøgere i Sverige tyder dog ikke på en stigning.

    I sidste uge var antallet af asylansøgere i Sverige på 328. Ugen før var tallet 384 personer. Og ugen før det søgte 347 personer asyl. Det viser tal fra Migrationsverket.

    Ministeren for infrastruktur, Anna Johansson, som er socialdemokrat, har allerede tidligere givet udtryk for, at id-kontrollen kan komme tilbage.

    – Det er en selvfølge, at regeringen er fuldstændigt klar til hurtigt at genindføre id-kontrollerne, hvis det skulle blive nødvendigt. Vi er i nær dialog med de forskellige myndighedsinstanser om udviklingen, sagde hun i en presseerklæring 2. maj.

    Uden det såkaldte transportøransvar er DSB-ansatte ikke længere forpligtet til at gennemføre id-kontrol af passagerer, der rejser til Sverige fra Københavns Hovedbanegård og Københavns Lufthavns Station.

    DSB, som konkret har udført kontrollerne, har skåret den udrustning væk, som blev anvendt ved kontrollerne i Kastrup.

    Id-kontrollen blev indført i begyndelsen af 2016, efter at flygtningestrømmen var taget til i efteråret 2015.

    /ritzau/