Modelfoto.
Efter en omfattende efterforskning er en 59-årig mand blevet tiltalt for mere end 300 forhold, hvor han har lokket andre til at sende nøgenbilleder eller onanere for ham via videochat.
Det oplyser Nordsjællands Politi fredag i en pressemeddelelse.
Her oplyser politiet, at efterforskningen, der begyndte i 2014 og blandt andet omfatter en gennemgang af mere end 100.000 chatkorrespondancer, har vist, at den 59-årige igennem mange år dagligt har chattet med piger og drenge via sociale medier.
Han har brugt forskellige profiler, hvor han – alt efter samtalepartnerens køn – har udgivet sig for at være en cirka 15-årig dreng eller pige.
Således er det lykkedes ham at overtale den person, han chattede med, til at tage tøjet af og i flere tilfælde foretage seksuelle handlinger.
Den 59-årige har optaget disse handlinger uden, at de forurettede var klar over det og dermed også uden at have fået samtykke til optagelserne.
– Det er én af de mest omfattende sager, som jeg har set, siger politikommissær Henrik Gunst, leder af Nordsjællands Politis efterforskningsafdeling for personfarlig kriminalitet.
Der er i alt identificeret 104 forurettede i alderen 8 – 62 år, hvoraf størstedelen er mindreårige.
Den 59-årige har udvekslet seksuelt krænkende billeder og/eller optaget film med et seksuelt indhold, som han herefter har beholdt og i nogle tilfælde delt optagelserne med andre, der har interesse for børnepornografisk materiale.
I de tilfælde, hvor Nordsjællands Politi har kunne identificere de personer, som materialet er delt med, er sagerne oversendt til videre efterforskning i de aktuelle politikredse. Der er herudover 29 forurettede som politiet ikke har formået at identificere.
– Der er ingen undskyldning for de forhold, som er begået. Men sådan en sag understreger endnu en gang, hvor vigtigt det er, at forældre hjælper deres børn til sikker adfærd på de sociale medier og jævnligt taler med deres børn om, hvad de laver og hvem de har kontakt til, siger Henrik Gunst.
Han opfordrer til, at børn og unge begrænser andres muligheder for at se, hvad de lægger ud på deres profiler, og sikrer sig, at de reelt ved, hvem de er i kontakt med. Desuden bør man være ekstra forsigtig med, hvad man deler og foretager sig i fx en videochat, da det kan være meget svært at gennemskue samtalepartnerens virkelige identitet og hensigt.
Den 59-årige har erkendt størstedelen af forholdene, mens andre forhold er delvist erkendt. Sagen skal nu berammes til behandling i retten.
Grooming er en gradvis proces, hvor krænkeren påvirker sit offer til at overskride sine egne grænser. Det sker ikke kun gennem sociale medier, men krænkeren har lettere ved at virke troværdig, når groomingen sker online, da offeret ikke kan se krænkerens alder, kropssprog, mimik mv. Kontakten på nettet betyder også, at det ikke virker helt så farligt for barnet gradvist at overskride sine grænser, fx ved at begynde med at sende billeder af sig selv i undertøj for til sidst at sende nøgenbilleder.