Nasa har opdaget kæmpe ny revne i grønlandsk gletsjer


    Arkivfoto

    Fotografer fra den amerikanske rumadministration, Nasa, har taget billeder af en truende revne i en grønlandsk gletsjer.

    Der er tale om Petermann Gletsjeren, der befinder sig i den nordvestlige del af Grønland.

    Det skriver nyhedsmagasinet Newsweek.

    Hvis revnen fortsætter med at vokse, kan den ifølge forskere løsrive sig som et stort isbjerg og flyde væk.

    Revnen er opstået i midten af gletsjeren, hvilket er usædvanligt. Normalt opstår revner nær kanten, hvor isen er tyndere.

    At revnen er opstået i midten kan skyldes klimaforandringer ifølge Signe Bech Andersen. Hun er statsgeolog ved De Nationale Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

    – Der spekuleres i, at grunden til at revnerne opstår skyldes, at der kommer relativt varmt vand ind under gletsjeren, så den smelter nedefra.

    – Det varme vand skyldes, at temperaturen i det arktiske overfladevand er steget de seneste år. Og det er en effekt af klimaforandringer, siger hun.

    Samtidig viser Nasas billeder, at revnen er opstået tæt på en tidligere revne, og hvis de to revner rammer hinanden kan det betyde, at gletsjeren vil løsrive sig.

    Hvis der bliver brækket endnu et stykke is af Peterman-gletsjeren vil det være tredje gang indenfor tre år, at det sker. Og det er ifølge Signe Bech Andersen, noget man kan bekymre sig over.

    I 2010 brækkede en kæmpemæssig isflage på omkring 260 kvadratkilometer med en tykkelse på omtrent 200 meter af Petermann Gletsjeren.

    Og i sommeren 2012 brækkede en iskolos på størrelse med Amager af den nordlige gletsjer.

    – Det er meget usædvanligt, hvis man ser tre stykker store is kælve indenfor en tiårig periode.

    – Så det kan være tegn på, at det er klimaforandringer, der er på spil, siger Signe Bech Andersen.

    /ritzau/