Arkivfoto
De færreste tænker over, at bankerne tager sig godt betalt for at omregne køb i udlandet til danske kroner, når kreditkortet bruges uden for landets grænser.
Og det er der en god grund til. For gebyrerne er ikke umiddelbart til at opdage, medmindre du nærlæser dine kortaftaler med banken, fortæller Forbrugerrådet Tænk.
– Det er et tag-selv-bord for bankerne, siger seniorøkonom Troels Holmberg i Forbrugerrådet Tænk.
De usynlige gebyrer for brug af kort i udlandet bliver i fremtiden endnu dyrere, hvis man er kunde i Jyske Bank og Danske Bank.
Og det får forbrugerrådet til at advare om, at bankerne er ved at pålægge forbrugerne urimelige gebyrer.
– Priserne burde falde i stedet for at stige. Der er enorme stordriftsfordele for bankerne ved at drive de her kort, siger han.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det et udtryk for, at konkurrencen ikke fungerer, når bankerne frit kan sætte gebyrerne op, uden at forbrugerne kan gennemskue det eller gøre noget ved det.
Selv om bankerne giver udtryk for, at de er nødt til at hæve priserne på grund af faldende renter, tror rådet, at der er en helt anden dagsorden bag de stigende gebyrer.
– Man kan godt frygte, at det handler om, at der er nogle banker, der prøver at skubbe kunderne over til de dyre kort, hvor der er en højere provision for bankerne, siger Troels Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk.
Danske Bank og Jyske Bank hæver gebyret fra 1 procent til 1,5 procent for brug af kort i Europa og fra 1,5 procent til 2 procent i resten af verden.
Og selv om procentsatsen umiddelbart er lille, kan det få store konsekvenser for forbrugerne, mener man i Forbrugerrådet Tænk:
– Det lyder umiddelbart ikke af noget, men hvis alle banker begynder at gøre det, betyder det en ekstraregning på 150 millioner kroner om året.
/ritzau/