Selv om Lægeforeningen er uenig og advarer om, at det kan give flere ulykker, vil transportminister Ole Birk Olesen (LA) fjerne det obligatoriske lægetjek af bilister, når de bliver 75 år gamle. Det skriver Jyllands-Posten.
Lige nu er lægetjekket obligatorisk og tester de ældre bilister for, om de forsvarligt kan føre bil. Efter de 75 år skal de ældre til kontrol hvert andet år.
– Vi afskaffer aldersgrænsen, hvor ældre skal til lægen for at få en godkendelse, hvis de fortsat ønsker at køre bil.
– I stedet indskærper vi over for de praktiserende læger, at de skal holde øje med deres ældre patienter og gribe ind, hvis de bliver opmærksomme på noget uansvarligt, siger Ole Birk Olesen til Jyllands-Posten.
Han omtaler ifølge avisen samtidigt tjekket som nedværdigende og som aldersdiskrimination.
Transportministeren anfører, at ældre ikke er en særlig risikogruppe, at der ingen tjek er i Tyskland og Sverige, og at der ikke er flere ulykker i de to lande.
Det er Lægeforeningen dog langt fra enig i.
– Der er ikke mange studier i Danmark, men fra Tyskland ser vi større studier, der viser, at ældre i højere grad er i ulykker og i højere grad ulykker, der er selvforskyldte, siger formand for attestudvalget hos Lægeforeningen Tue Flindt Müller
Transportministeren mener, at læger i stedet for den obligatoriske test løbende skal holde øje med deres ældre patienter.
– Det er en dårlig idé. Det er en afgørende ting for de ældre, om de kan beholde deres kørekort. Så det er ikke noget, der pludseligt skal tages op i forbindelse med et besøg hos lægen eller kan klares på to minutter.
– Lægen skal heller ikke gå og være statens forlængede arm og opsynsmand i en almindelig konsultation, siger Tue Flindt Müller.
Lægeforeningen foreslår, at man i stedet for at fjerne tjekket i første omgang sætter alderen op til 80 år og indsamler erfaringer herfra.
/ritzau/