Hver femte fængselsbetjent truet eller overfaldet i 2016


    Politi ved Statsfængslet i Nyborg efter en betjent blev skudt ned på vej til arbejde, juli 2016.


    Fra verbale trusler til skud. Spændingsfeltet er bredt, men fast ligger det, at fængselsbetjente sidste år havde vold og trusler tæt inde på livet.

    Foreløbige tal fra Kriminalforsorgen viser, at der i 2016 har været 616 episoder vedrørende vold eller trusler mod fængslernes betjente. Det har været både på jobbet og uden for murene, hvor de og deres familier er blevet truet.

    Ifølge Fængselsforbundet svarer det til, at hver femte betjent i gennemsnit er blevet udsat for ubehagelige oplevelser i løbet af året. Det fortæller René Larsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet.

    – Oplevelserne kan være varianter af verbale trusler, en skydeskive i betjentens private postkasse, overfald med eller uden våben og ultimativt skud, som vi så det ved fængslet i Nyborg, siger René Larsen.

    Han henviser til en episode i juli, hvor en fængselsbetjent blev ramt af skud, da han mødte på arbejde.

    Antallet af episoder er steget med 210 sager i forhold til 2015. Det svarer til cirka 50 procent.

    Nogle fængsler er i højere grad ramme om sagerne. Det gælder for eksempel Nyborg og fængsler i København.

    – Fængsler med organiserede kriminelle og bander samt lukkede afdelinger er hårdere ramt end andre, siger René Larsen.

    – De kriminelle er også blevet mere rå. De er mere hærdede og har ikke skrupler ved at bruge vold som udtryk, siger han videre.

    Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nedsætte en taskforce for at bremse udviklingen. Og det er fint, så længe det bliver til mere end tomme ord, lyder det fra Fængselsforbundet.

    – Der skal handling bag, så det ikke bare er varm luft i ringbind, siger René Larsen og peger på tre områder, hvor der kan sættes ind.

    Det første er øget bemanding i form af flere betjente. Det andet er mindre afdelinger. Det tredje er mere uddannelse og supervision.

    /ritzau/