Ansatte i Alarm-112 får bøder for ikke at sende hjælp


    Sagen om den hjemløse dansk-grønlandske Daniel, der i oktober 2014 døde på metrotorvet Amagerbro i København uden at få lægehjælp, har fået en sjælden konsekvens for to af de ansvarlige.

    Det skriver Politiken tirsdag.

    En paramediciner og en sygeplejerske, der dengang var ansat i Region Hovedstadens akutberedskab, har fået bøder på 5000 kroner hver.

    Det får de for at have gjort sig skyldig i “grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens udførelse” ved ikke at sende hjælp, da der fem-seks gange blev ringet til alarmnummeret 112.
    Københavns Politi har afgjort sagen efter at have forelagt detaljer for Styrelsen for Patientsikkerhed og Statsadvokaten i København. Den dansk-grønlandske Daniel på 32 år var hjemløs.

    Han udåndede på metrotorvet Amagerbro i København, efter at en håndfuld personer i mindst tre kvarter forgæves havde ringet efter hjælp fra politi og akutberedskab til den bevidstløse og stærkt berusede mand.

    Ingen af opkaldene udløste hjælp fra en ambulance. Vicedirektør i Region Hovedstadens akutberedskab Birgitte Rav Degenkolv er overrasket over, at de to personer er blevet straffet.

    Regionen havde ikke fået nogen officiel besked om afgørelserne. – Men det er klart, at det vil give dønninger hos personalet, at man kan risikere den slags straf i sit arbejde.

    Derfor vil vi også orientere de ansatte så hurtigt som muligt, forklarer hun til Politiken. Lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet Kent Kristensen siger, at bødeafgørelser af den art er sjældne. Han mener, at bøderne viser, at myndighederne vurderer forseelserne som meget grove.

    – De fleste sager afgøres administrativt med kritik i Disciplinærnævnet, og kun få kommer til anklagemyndigheden og politiet, forklarer Kent Kristensen til Politiken.

    /ritzau/