Mand får forvaring for voldtægter under sin fangeflugt


  Arkivfoto


  En 33-årig mand idømmes forvaring for to grove voldtægter og et røveri, som han begik i marts 2022 under sin fangeflugt.

  Dommen er faldet onsdag ved Københavns Byret.

  Både voldtægterne og røveriet fandt sted natten til den 19. marts 2022.

  Først røvede Mohammad Salah Iskandarini en kvinde for telefon og nøgler i kvindens opgang og tvang hende med en kniv for struben til at følge efter. Hun vristede sig fri og undslap.

  Lidt over en time senere samme nat truede han to 21-årige kvinder med kniv ved et boligbyggeri til studerende på Amager. Med dødstrusler, slag mod deres hoveder og kniven rettet mod deres hals tiltvang han sig samlejer med begge i en studielejlighed, fandt retten.

  Forbrydelserne skete, 24 dage efter at han var flygtet fra Nørre Snede Fængsel, der ligger i Midtjylland.

  Manden har i sagen erkendt flere forhold. Både røveriet, flugten fra fængslet og en fuldbyrdet voldtægt af den ene 21-årige har han erkendt. For den anden 21-årige har han erkendt oral voldtægt.

  På baggrund af kvindens forklaring ved et tidligere retsmøde, fandt retten ham dog skyldig i fuldbyrdet voldtægt.

  Anklagemyndigheden oplyste, allerede inden sagen begyndte, at man ville kræve den 33-årige idømt forvaring, som er en tidsubestemt straf.

  Sagens forløb har tilsyneladende ikke ændret på specialanklager Søren Harbos opfattelse.

  – Fængselsstraf kan ikke komme på tale i denne sag. Det er efter min opfattelse helt udelukket. Sjældent har jeg været så sikker på, at forvaring er det rigtige, lød det under hans procedure onsdag.

  Retslægerådet har i sagen anbefalet en forvaringsdom til den 33-årige. Af rådets udtalelse fremgår det blandt andet, at manden har psykopatiske personlighedsstrukturer, og at han udgør en risiko for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

  Af tidligere mentalerklæringer, som anklageren fremlagde under retsmødet, fremgår det, at manden har beskrevet sig selv som “pisseutilregnelig” og “en ekstremt farlig vulkan”.

  Den 33-åriges forsvarer, Finn Bachmann, gjorde under sin procedure opmærksom på, at retten ikke nødvendigvis skulle idømme manden forvaring, selv om Retslægerådet anbefalede det.

  – Det, man kan overveje, det er, om man ved en langvarig fængselsstraf kan opnå det samme formål, som der lægges op til at opnå ved en forvaring, lød det fra Finn Bachmann.

  Han henstillede derfor til, at straffen skulle være “en lang fængselsdom”, så han i forbindelse med denne kunne få den nødvendige hjælp.

  Foruden forvaring er Mohammad Salah Iskandarini blevet dømt til at betale 120.000 kroner i godtgørelse til hver af de to 21-årige, samt 10.000 kroner til kvinden, der blev røvet.

  Den 33-årige ankede dommen på stedet med påstand om en tidsbestemt straf.

  /ritzau/