Overlæge: Field’s-mistænkt blev afvist i behandlingstilbud

  En 22-årig mand, der er den formodede gerningsmand bag et skyderi i Field’s 3. juli i år, blev afvist i et behandlingstilbud i psykiatrien.

  Det bekræfter Merete Nordentoft, der er medlem af den taskforce, der kulegravede psykiatriens kontakt til den 22-årige, i et interview med Politiken.

  Hun er desuden professor i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center København.

  TV 2 og Frihedsbrevet har tidligere på baggrund af en kortlægning af forløbet op til skyderiet beskrevet, at den 22-årige blev afvist i behandlingstilbuddet Opus.

  Opus er et specialiseret tilbud målrettet unge med debuterende psykose og skizofreni.

  Merete Nordentoft kan af hensyn til sin tavshedspligt ikke fortælle mere om, hvad der skete i forløbet op til skyderiet. Hun siger dog, at det havde været godt for den 22-årige, hvis han havde haft adgang til et specialiseret og målrettet tilbud.

  – Der var et behandlingstilbud, hvor han blev afvist på grund af nogle forhold i hans sygehistorie, som gjorde, at man vurderede, at det ikke kunne komme på tale, siger hun til Politiken.

  Ifølge Frihedsbrevet og TV 2’s kortlægning blev den 22-årige afvist i Opus, fordi han under en tidligere indlæggelse i børne- og ungdomspsykiatrien havde udvist symptomer på psykose.

  Taskforcen, som Merete Nordentoft er en del af, fremlagde sine konklusioner i oktober. Blandt konklusionerne var, at der ikke kunne findes en enkelt årsag til skyderiet.

  Den nedsatte taskforce kom med seks anbefalinger til psykiatrien fremadrettet. Anbefalingerne lød blandt andet, at der skal sikres en kontinuitet i behandlingen, så få bliver impliceret i hver patients behandling.

  Taskforcens konklusioner mødte kritik, fordi den ikke pegede på noget konkret. Kritikken gik blandt andet på, at psykiatrien frikendte sig selv.

  Merete Nordentoft giver et interview til Politiken, fordi hun er uenig i den konklusion. Hun mener, at hvis man læser mellem linjerne i taskforcens konklusion, vil man kunne finde hård kritik af behandlingen af den 22-årige i psykiatrien.

  Hun mener dog ikke, at der er nogen, der har begået en “fatal fejlvurdering” i forløbet.

  Fredag bringer Politiken desuden et debatindlæg fra 18 psykiatriske sygeplejersker. Her kritiserer de psykiatriens ledelse, mens de undrer sig over, at psykiatrien “frikender sig selv i deres undersøgelse af Field’s-skyderiet”.

  – Vi møder få kolleger, som deler vores direktions oplevelser af, at vi yder en høj kvalitet i vores arbejde, og vi erkender gerne, at vi kunne gøre det så meget bedre, hvis man de seneste mange år havde arbejdet med at bedre kvaliteten frem for kapaciteten, lyder det blandt andet i læserbrevet.

  /ritzau/