Satte livet på spil for hash: 53-årig led smertefuld død med smuglerpakker i tarmene


Arkivfoto


Hash-smugleren døde den 20. oktober af en voldsom betændelsestilstand i tarmene.

En obduktion har nu vist, at manden havde slugt pakninger med hash.

Hashpakkerne havde hobet sig op i tarmen og skabt betændelsestilstanden, som manden døde af.

Det oplyser Grønlands politi mandag i en pressemeddelelse.

Dødsfaldet er dermed det tredje siden juni, hvilket er både tragisk og bekymrende, siger politikommissær Malik Sandgreen, der er efterforskningsleder i Grønlands Politi:

”Det er enormt trist, at endnu en person har mistet livet ved at smugle narkotika. Alene i år er det den tredje person, der dør på den baggrund, og det viser desværre en bekymrende tendens, hvor flere er villige til at sætte livet på spil,” siger Malik Sandgreen.

Han understreger samtidig, at politiet forsætter den store indsats sammen med tolderne for at stoppe indsmuglingen, og at man også vil blive ved med at advare om risikoen ved at gøre det.

Landslæge Henrik L. Hansen har tidligere forklaret, hvorfor det kan være livsfarligt at smugle narkotika i maven – og han gentager gerne forklaringen:

”Uanset hvad der er i pakningerne, så er det altid forbundet med en stor risiko for, at de sætter sig fast i maven eller tarmsystemet. Gør de det, så kan det hurtigt blive særdeles livstruende, da man fx kan udvikle tarmslyng eller andre alvorlige tilstande,” siger Henrik L. Hansen.

Han forklarer desuden, at der særligt med kokain og lignende narkotika også nemt er risiko for, at man får en overdosis, hvis der går hul på pakningen.

I dette tilfælde var der dog tale om en ophobning i tarmene, der udviklede sig til en livstruende betændelsestilstand, som endte med at blive fatal.

I alt er 45 personer blevet taget i at smugle narkotika indvortes i 2022.

I 2021 var tallet 14. Det er dermed en stigning på mere end 220 %.