Dagplejer får syv års fængsel for dødsvold mod etårig pige


  Arkivfoto


  Syv års fængsel.

  Sådan lyder straffen til den 58-årige gæstedagplejer Ellen-Marie Linneberg Johansen. Hun begik så grov vold mod en etårig pige, som hun passede i november 2019, at pigen efterfølgende døde.

  Dommen er faldet mandag eftermiddag i Retten i Herning.

  Retten lægger vægt på karakteren af volden, og at den er begået mod et værgeløst barn.

  Nævningetinget kom tidligere på dagen frem til, at kvinden er skyldig i vold med døden til følge. Der er derimod ikke tale om drab, da kvinden ikke havde forsæt til at dræbe.

  Dødsvold kan straffes med op til ti års fængsel, og specialanklager Pia Koudahl argumenterede mandag i retten for en straf på ni års fængsel.

  – Der er efter min opfattelse ingen som helst formildende omstændigheder ved tiltaltes meget grove vold mod pigen, sagde hun i retten.

  Nævningetinget er kommet frem til, at kvinden tildelte pigen i hvert fald to slag enten med en stump genstand eller ved anslag mod en fast overflade. Pigen fik kraniebrud.

  – Der har, som jeg læser det, retten været enig i, at skaderne er opstået efter at hun er blevet afleveret i dagpleje 28. november 2019, og så er det tiltalte, der er gerningsmanden, siger anklageren efter dommen.

  Retten har ikke fundet det bevist, at kvinden har rusket pigen.

  Ellen-Marie Linneberg Johansen nægter sig skyldig og har straks anket dommen til landsretten, da hun vil frifindes.

  – Hvad skal man gøre, hvis man har hævdet og fastholder, at man ikke har gjort et barn noget?, siger forsvarer René Knudsen efter dommen om den hurtige anke.

  Dagplejeren, der har kort, gråt hår og briller, sad i retten ved siden af sin forsvarer og kiggede lige ud foran sig.

  Den 15 måneder gamle pige blev mandag 25. november 2019 afleveret hos gæstedagplejeren, da den sædvanlige dagplejer var på ferie. Få dage senere, om torsdagen, gik det dog helt galt, da pigen kollapsede og senere døde.

  Ellen-Marie Linneberg Johansen afgav forklaring for retten tidligere i august og beskrev pigen som ulykkelig, skrigende, hysterisk og selvskadende.

  Det kulminerede ifølge dagplejeren den torsdag, da pigen pludselig – mens hun skreg – bankede sit hoved op ad en skabslåge. Retten har dog lagt vægt på, at pigen ikke selv kan have påført sig kranie- og hjernelæsionerne.

  Da dagplejeren senere hentede pigen fra en middagslur, kollapsede barnet, forklarede hun. Da hun ikke kunne få liv i pigen, kontaktede hun forældrene, som kørte pigen til lægen.

  Pigen blev samme aften indlagt på Aarhus Universitetshospital. Her konstaterede lægerne, at pigen havde pådraget sig kraniebrud og blødninger i hjernen. Om natten døde pigen.

  I juni 2021 – halvandet år efter dødsfaldet – blev dagplejeren anholdt. Hun har været varetægtsfængslet siden.

  /ritzau/