Banderelaterede skyderier er markant stigende

Natten mellem onsdag og torsdag var den gal igen. I Aalborg. I København. I Næstved. Og i Søborg.

Mellem klokken 20.30 og klokken 02.35 indløb der meldinger om skyderi til politiet i alle fire byer. Mindst et af skyderierne - det i Næstved - har angiveligt forbindelse til en igangværende bandekonflikt.

Ifølge Rigspolitiet tegner der sig i 2016 en markant stigning i forhold til tidligere i antallet af netop banderelaterede skyderier.

Det skriver Jyllands-Posten.

I fjor registrerede politiet 17 af slagsen med fem dødsfald til følge. I 2014 var der 16 banderelaterede skyderier, 10 blev såret, ingen dræbt.

- I de seneste år har antallet af skyderier været rimeligt stabilt. Vi er oppe på væsentligt flere i år.

Det udtaler Michael Kjeldgaard, leder af Nationalt Efterforskningscenter (NEC) ved Rigspolitiet, til avisen.

Præcis hvor mange rocker- og banderelaterede skyderier i det offentlige rum, Rigspolitiet har registreret i 2016, vil Michael Kjeldgaard ikke oplyse, da tallene først skal valideres.

Det er tvivlsomt, hvorvidt alle fire skyderier onsdag og torsdag er banderelaterede. Men uanset hvad, er udviklingen i rocker- og bandemiljøet "meget bekymrende", konstaterer han.

For Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, understreger de seneste skyderier behovet for hurtig politisk handling. Hun kalder regeringen "fodslæbende".

- Vi får et samråd med justitsministeren i november, men det burde være sket for længst, siger hun og ønsker blandt andet strammere regler for prøveløsladelse og bedre overvågningsværktøjer til politiet.

/ritzau/