Byret frifinder fire for at smugle flygtninge til Sverige i båd


Fire tiltalte i en straffesag om smugling af flygtninge over Øresund til Sverige er tirsdag blevet frifundet af Københavns Byret.

En af de tiltalte, 25-årige Annika Holm Nielsen, var tiltalt for at have smuglet 17 flygtninge over sundet i båd i september sidste år.

Anklager Jesper Holm argumenterede inden dommen for, at Annika Holm Nielsen, som er aktiv i Enhedslisten og Socialistisk Ungdomsfront, skulle straffes med fængsel i mindst 60 dage.

Og en 21-årig mand, som var anklaget for at have været med til at smugle tre af flygtningene, burde idømmes mindst 40 dages fængsel, mente anklageren.

De to øvrige tiltalte var tiltalt for at have hjulpet med at bringe en enkelt person til Sverige. Her påstod anklageren bødestraf.

– Jeg er meget overrasket over dommen. For der var ikke kun ét tv-interview, én avisartikel eller én reportage, der viste, at de havde smuglet flygtninge til Sverige. Så jeg mener, at det var bevist, at det var sket, siger Jesper Holm efter dommen.

Anklagemyndigheden havde udelukkende brugt presseklip, hvor det blev beskrevet, at de havde smuglet mennesker til Sverige, til at bevise, at der var tale om menneskesmugling.

I retten påpegede Hanne Reumert, Annika Holm Nielsens forsvarer, at politiet ikke at havde talt med de personer, som ifølge anklageren var blevet smuglet ind i Sverige. Dermed var der ikke bevis for, at de faktisk var flygtninge.

– Jeg tror, at det hele har været et mediestunt fra de tiltaltes side. De har kun foregivet at smugle flygtninge for at få taletid i medierne, så de kunne kritisere den danske udlændingelovgivning. Derfor skal de frifindes, sagde forsvareren.

De tiltalte havde nægtet at udtale sig i retten.

Men Annika Holm Nielsen valgte alligevel at gøre brug af muligheden for at få det sidste ord inden domsafsigelsen. Hun valgte at forklare, hvorfor det var vigtigt at sætte fokus på dansk udlændingepolitik:

– I Danmark har vi en udlændingepolitik, som gør det muligt at udvise til blandt andet Afghanistan, hvor det har været dokumenteret, at udviste forsvinder, dør, eller tvinges til at kæmpe for Taliban.

– Når man har udlændingepolitik, som den vi har i Danmark, så giver det mening at sætte fokus på det i pressen. Det har vi så valgt at gøre, lyder det.

Det var ikke en enig domsmandsret, der frifandt de fire. En af de tre mente, at der var bevis nok til at dømme i to af de tre forhold, de tiltalte var anklaget for.

Men hverken dommeren eller de to domsmænd mente, at der var bevis nok til at dømme Annika Holm Nielsen skyldig i det forhold, hvor hun var tiltalt for at at have smuglet 14 flygtninge til Sverige alene.

/ritzau/