Bandefigur får livstid i sag om drabsforsøg


  Optagelser fra skyderiet den 19. september 2018. Det skete på Banevingen på Nørrebro. På optagelserne ses en betjent fjerne et automatriffel fra gerningsstedet.


  Den 25-årige bandefigur Delshad Ali Baker er torsdag i Østre Landsret idømt fængsel på livstid. Det er en skærpelse af en byretsdom, som lød på fængsel i 15 år og 10 måneder.

  Han er dømt for et drabsforsøg på Rentemestervej i København, hvor to personer blev beskudt. Derudover er han dømt for overtrædelse af våbenlovgivningen.

  Landsretten har i samme sag skærpet straffen for fire andre, mens én har fået sat straffen en smule ned. Den sidste fik samme straf som i byretten.

  Sagen er kendt som “Sommerhussagen”, fordi flere af de involverede blev anholdt i et sommerhus i Rødvig 26. september 2018.

  Den udspringer af en strid mellem grupperne Brothas og NNV. De dømte i sagen har tilknytning til Brothas.

  Ud over drabsforsøget på Rentemestervej har ankesagen handlet om et drabsforsøg på Ragnhildgade i København.

  To mænd, Ahmad El-Moussa og Wahid Ahmadi, er dømt for 19. september 2018 at have affyret 22 skud med en automatriffel mod deres offer. Offeret blev ramt i maven, men overlevede.

  El-Moussa fik i landsretten forhøjet sin straf til 15 år. I byretten blev han idømt 12 års fængsel. Ahmadi fik sin straf forhøjet en smule til 15 år og 8 måneder. I byretten var straffen godt et års tid mildere.

  Der var dog flere blandt dommere og nævninger i Østre Landsret, som stemte for at idømme Ahmadi en livstidsstraf, men det er flertallet, som bestemmer.

  Flere af rettens medlemmer var også indstillet på at give livstid til Adil Majid, som i byretten blev idømt 15 år og 6 måneders fængsel. Men flertallet i landsretten mente, at en straf på 15 år og 10 måneder var passende.

  Også Fadi Arkir Kassem var i fare for at blive idømt livstid i landsretten. Han fik fire stemmer for en livstidsstraf, men 14 stemmer for fængsel i 16 år, samme straf som i byretten.

  Ved strafudmålingen har hver af de tre juridiske dommere tre stemmer, mens hver af de ni nævninger har én stemme. Der er altså 18 stemmer i alt.

  Både Majid og Kassem blev dømt for drabsforsøget på Rentemestervej. Her blev der skudt med automatvåben mod to personer. Den ene blev ramt i baghovedet, men overlevede.

  I den del af sagen blev også Ömer Eroglu dømt. Han fik forhøjet sin straf fra 10 års fængsel til 15 år.

  Retten lagde i strafudmålingen blandt andet vægt på, at drabsforsøgene var udført ved brug af automatvåben, og i episoden på Rentemestervej blev der lagt vægt på, at der var to ofre.

  Som den syvende mand blev Erhan Mollaoglu idømt fængsel i fire år og tre måneder. Han blev udelukkende dømt for at have været i besiddelse af våben, ikke for drabsforsøg. I byretten fik han seks år og ni måneders fængsel.

  /ritzau/