Arkivfoto
Det er angiveligt første gang, en dansk domstol har dømt en knallerist for at køre særlig hensynsløst i trafikken.
”Det er ny og markant dom med et skarpt signal til knallertkørere: Fræser du afsted på veje og stier uden hensyn til børn, fodgængere, cykler og biler, kan det få store konsekvenser,” siger politikommissær Claus Stoltenberg, leder af færdselssektionen ved Københavns Vestegns Politi.
Sagen startede i juni 2020, hvor Københavns Vestegns Politi efter henvendelser fra borgere om knallertfræs i området afviklede en knallertaktion i Vallensbæk.
En patrulje spottede den unge mand på en scooterknallert, og han stak af, da betjentene ville tale med ham. Knallerten undslap i første omgang via en sti men blev senere opdaget af en motorcykelbetjent på en offroader.
Under sin kørsel kørte knallerten ud for ubetinget vigepligt på Vallensbæk Strandvej, så en varebil måtte katastrofebremse for at undgå en ulykke, og på et stisystem med fodgængere og cyklister ved Vejlegårdsparken måtte to små piger skynde sig af vejen, da han fræsede forbi.
I alt overtrådte knallertkøreren færdselsreglerne 12 gange på kort tid.
Han slap væk, da motorcykelbetjenten af hensyn til den åbenlyse fare for en ulykke standsede eftersættelsen. Den unge mand meldte sig dog selv til politiet lidt senere.
Knallerten – en Gilera Stalker – blev siden målt til at kunne køre mindst 59 km/t, det vil sige næsten dobbelt så hurtigt, som den er konstrueret til.
Skærpet tiltale
I første omgang blev knallertføreren, en dengang 15-årig dreng, sigtet for en række overtrædelser af færdselsloven, og sendt hjem med sin knallert med udsigt til en bøde.
Men efter en juridisk vurdering mente anklagemyndigheden, at hans kørsel tilsidesatte så væsentlige hensyn til andre trafikanters sikkerhed, at der var tale om særlig hensynsløs kørsel, som skulle have konsekvenser for hans ret til køre knallert og bil.
Retten fulgte anklagemyndighedens påstand og idømte mandag den unge mand en bøde på 3.000 kroner, frakendte ham retten til at køre lille knallert i to år og udskød hans ret til at erhverve kørekort til bil i seks måneder.
Knallerten kunne være konfiskeret af retten, men da den var solgt kort efter forseelsen, var det ikke muligt.
”Det er sandsynligvis den første dom af sin art, og med den i hånden vil vi fremadrettet gå efter fører, kørekort og knallert i lignende sager,” siger politikommissær Claus Stoltenberg.