Kommission anbefaler at forbyde tørklæder i grundskolen


    En kommission nedsat af regeringen med fokus på minoritetskvinder anbefaler blandt andet at forbyde piger at bære hovedtørklæde i grundskolen. Det skriver DR.

    For ifølge kommissionen viser det, når nogle går med hovedtørklæde, at danske muslimer er anderledes end andre danske piger.

    Det siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er formand for kommissionen og borgmester i Holbæk Kommune, til Ritzau.

    – Når man er en lille pige og i grundskole, skal man have lov til bare at være barn. Hvis man så, når man bliver voksen, senere i livet beslutter sig for, at man har lyst til at tage tørklæde på – at man gør det af egen fri vilje – blander vi os ikke i det.

    – Det synes vi, sådan set er fint. Men vi bliver nødt til at tale åbent om, at det her foregår. Der er vel ikke nogen, der tror, at en otteårig pige tager det på af sig selv, siger hun.

    I alt er kommissionen i denne omgang kommet med ni anbefalinger, der omhandler minoritetsetniske piger.

    Ud over at forbyde hovedtørklæder i skoler anbefaler kommissionen blandt andet, at børnegrupper i dagtilbud “skal afspejle befolkningen”.

    Der skal være kurser om moderne dansk børneopdragelse til “udvalgte minoritetsetniske forældre”.

    Og så skal seksualundervisningen i grundskolen styrkes. Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommissionen.

    Forbuddet mod tørklæder i grundskolen bør ifølge kommissionen både gælde for privatskoler, folkeskoler og friskoler.

    Der er dog ikke tal for, hvor mange piger der har tørklæde på i skolerne, eller hvor mange der føler sig presset til at tage det på.

    Uanset hvad mener Christina Krzyrosiak Hansen ikke, at forslaget begrænser religionsfriheden i Danmark.

    – Vi lægger ikke bånd på religionsfriheden. Det har faktisk været rigtig vigtigt for kommissionen. Det gør vi ikke. Det er ikke det, vi forholder os til. Vi forholder os ikke til, om vi er imod tørklæder.

    – Vi forholder os til, at piger i otte-niårsalderen ikke skal blive sat i en situation, hvor de skal stå til ansvar for det her – familiens ære og alt det, det kan medføre. Det er noget af det, vi vil give dem rum og tid til at forholde sig til, siger hun.

    Kommissionen blev nedsat af den socialdemokratiske regering i begyndelsen af året.

    Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet skal den komme med anbefalinger til, “hvordan vi i Danmark sikrer, at kvinder med minoritetsbaggrund kan nyde samme rettigheder og frihed som andre danske kvinder”.

    I forbindelse med kommissionens første møde 8. marts, som er kvindernes internationale kampdag, blev det meddelt, at der ville komme tre delanbefalinger i løbet af det følgende år.

    Første del handler om børn, mens de næste handler om henholdsvis unge og voksne.

    Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) har over for DR ikke ønsket at svare på, hvordan regeringen forholder sig til anbefalingerne fra kommissionen.

    Regeringen og Folketinget er ikke nødsaget til at følge kommissionens anbefalinger.

    /ritzau/